Man zette deur Binnenhof in brand met terpentine: 'Wilde alleen een mooi effect maken'

De man probeerde de deur in brand te steken
De man probeerde de deur in brand te steken © Regio15
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag 315 dagen cel en een lichte vorm van tbs geëist tegen een 41-jarige man die vorig jaar september een deur op het Binnenhof in brand zette met terpentine. Ook heeft hij daarna een agent met dezelfde brandstof in het gezicht gespoten en bedreigde hij minister Hugo de Jonge op Facebook.
De man uit Bunschoten protesteerde met de brandstichting bij de Tweede Kamer tegen de coronamaatregelen van het kabinet. 'Ik wilde een mooi special effect met de terpentine veroorzaken, zonder dat het tot schade zou leiden', zei hij vrijdag bij de Haagse rechtbank. Er ontstond echter toch schade aan de deur, erkende de verdachte tijdens de zitting. 'Ik heb duidelijk een grens overschreden.'
Toen agenten hem wilden oppakken, deed de coronademonstrant eerst alsof hij zichzelf met de terpentine in brand wilde steken. 'Dat was pure bluf', verklaarde de man bij de rechtbank. De brandweer spoot hem op het Binnenhof uit voorzorg nat. De demonstrant probeerde vervolgens weg te komen en spoot daarbij een agent met terpentine in het gezicht. 'Dat ging per ongeluk', zei hij in de rechtszaal. Hij kneep te hard in de fles met de brandstof.

Manische bui

Daarnaast had de coronademonstrant spijt van de bedreiging aan het adres van toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. 'Ik ben een goede schrijver, maar dit was geen bewijs van goed schrijverschap', zei hij over de dreigende tekst die hij op Facebook had geplaatst.
Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum blijkt dat de man vorig jaar september in een manische bui verkeerde. Deskundigen vinden dat hij vanwege deze psychische stoornis verminderd toerekeningsvatbaar is en tbs met voorwaarden zou moeten krijgen. Dat is een lichte vorm van tbs waarbij iemand wel behandeld moet worden, maar niet meteen in een gesloten inrichting belandt.

350 euro schadevergoeding

De officier van justitie vindt de tbs-behandeling, naast een celstraf van 315 dagen, noodzakelijk. 'Het kan een keer heel goed misgaan met deze mijnheer. Hij heeft al een keer met een mes voor de deur van iemand van een pedofielenvereniging gestaan.' Verder eiste de officier dat de verdachte 350 euro schadevergoeding betaalt aan de agent bij wie hij terpentine in de ogen spoot. De rechter doet over twee weken uitspraak.