Gratis Surinaamse maaltijden uitgedeeld vanwege Keti Koti: 'Zit te watertanden!'

Surinaamse gerechten worden uitgedeeld bij het Paard in Den Haag
Surinaamse gerechten worden uitgedeeld bij het Paard in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Keti Koti is vooral stilstaan bij de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863. Maar Keti Koti is ook vieren en verbinden, bijvoorbeeld met muziek en een heerlijke maaltijd. Voor het eerst konden er bij het Paard in Den Haag 250 gratis gerechten Heri Heri worden opgehaald. Om 12 uur stonden tientallen mensen in de rij, maar die moesten nog even een kwartiertje wachten. Het gemberbier moest namelijk eerst nog geleverd worden.
Heri Heri is vaak terug te zien bij vieringen of speciale gelegenheden. Het is een eenpansgerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei.
Dit was een belangrijk gerecht voor de vroegere slaven. Het was koolhydraatrijk en makkelijk te verbouwen. Door deze maaltijd kon er extra lang gewerkt worden op de plantages. Nu is Heri Heri een gerecht dat mensen verbindt met de voorouders en daarmee ook hun geschiedenis.
Heri Heri
Heri Heri © Omroep West

Vrijheid herdenken

Keti Koti (letterlijk: ketenen gebroken) blijft een belangrijke dag om te herdenken volgens een Surinaamse vrouw die in het Paard op haar gerecht wacht: 'Degenen die voor ons zijn geweest, hebben heel erg gestreden voor ons, zodat wij in vrijheid kunnen leven.'
De jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij vindt in Nederland altijd plaats in Amsterdam, bij het nationale slavernijmonument. Ook Den Haag krijgt, na een jarenlange discussie, een eigen monument. Dat moet volgend jaar worden onthuld, dan is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij feitelijk ten einde kwam. Want hoewel het leek of op 1 juli 1863 de slavernij wettelijk werd beëindigd, bleek er toch nog een addertje onder het gras: de voormalig tot slaaf gemaakten moesten nog tien jaar verplicht contractarbeid verrichten.
Surinaamse gerechten vliegen gratis over de toonbank in Den Haag
Er gaan steeds meer stemmen op om van 1 juli een nationale feestdag te maken. Ook Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, heeft die oproep gedaan. Op steeds meer plekken in de regio wordt het afschaffen van de slavernij herdacht en gevierd. Dit jaar bijvoorbeeld voor het eerst in Gouda en Delft.