Demonstrerende huisartsen halen verhaal bij minister op Binnenhof

De groep demonstranten bij het Binnenhof voor
De groep demonstranten bij het Binnenhof voor © ANP
DEN HAAG - De politie heeft vrijdagmiddag demonstrerende huisartsen tegengehouden bij het Binnenhof. Toen bleek dat gezondheidsminister Ernst Kuipers (D66) zijn toezegging om naar de demonstratie op het Malieveld te komen niet nakwam omdat de ministerraad uitliep, vertrokken vervolgens enkele honderden demonstranten naar de politieke arena om verhaal te halen bij Kuipers. De betogers riepen 'Waar is Ernst?' en 'Wij zijn een spoedgeval!'.
Na de ministerraad kwam Kuipers naar buiten en sprak met een delegatie van de actievoerders. 'Voor iedereen een huisarts, dat is de boodschap die we overgebracht hebben en die omarmd is', vertelde een van de huisartsen uit de delegatie na het gesprek. De huisartsen gaan later verder praten met de minister. Iedereen is opgeroepen om naar huis te gaan.
Huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners protesteerden in de hofstad tegen de hoge werkdruk als gevolg van de extra taken die in de voorbije jaren in hun schoenen zijn geschoven. Op het podium kwamen allerlei huisartsen en medewerkers uit de huisartsenzorg aan het woord. Ook minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zou het woord nemen op het Malieveld.
Demonstrerende huisartsen op Malieveld

'Nog meer werk op andere mensen'

Een van de demonstrerende huisartsen op het Malieveld is Rieneke Sneep uit Leiden. Ze loopt met haar praktijkmedewerkers naar het podium. Op een spandoek tussen hen in staat of iemand interesse heeft in de baan van assistent. 'We hebben al anderhalve maand een vacature en niemand solliciteert. Er komt gewoon niemand', aldus Sneep. En dat betekent dat er nog meer werk op de andere mensen komt te liggen.
Barbara den Doelder uit Rijswijk deelde t-shirts uit aan collega's uit de regio Haaglanden. Casper Tombrock, een Rijswijkse huisarts, kreeg er ook eentje. 'We redden het nog net in onze praktijk, maar er moet echt niets gebeuren want dan loopt het vast', zegt hij.
Dit is het specifieke spandoek dat uit Leiden is meegenomen
Dit is het specifieke spandoek dat uit Leiden is meegenomen © Omroep West

Actieweek

De manifestatie is de afsluiting van een actieweek. Volgens de belangenorganisatie is de grens bereikt van wat de huisartsenzorg aankan. De huisartsen willen dat er concrete afspraken gemaakt worden in de zorgakkoorden, zodat er de komende jaren daadwerkelijk veranderingen gaan plaatsvinden. Van veel van de eerder gemaakte afspraken om de huisartsenzorg te ontlasten is volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) tot dusver niets terechtgekomen.
Huisartsen kregen de laatste jaren veel extra taken. Door de wachtlijsten bij ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg komen patiënten toch weer terecht bij hun huisarts. Daarnaast kwamen er vanuit de overheid en zorgverzekeraars allerlei extra administratieve taken bij.
Huisartsendemonstratie op het Malieveld
Huisartsendemonstratie op het Malieveld © Regio15