Vooral ambtenaren in Haagse raad? Veel raadsleden blijken ondernemer

DEN HAAG - Wie dacht dat het Haagse stadsbestuur louter uit ambtenaren bestaat heeft het mis. In de gemeenteraad van Den Haag is 31 procent ondernemer of zelfstandige. Van de 45 raadsleden zijn er veertien eigen baas. Acht raadsleden (18 procent) werken bij een ministerie, provincie of gemeente. Hart voor Den Haag levert de meeste ondernemers.
'Kijk, dit is PVC-visgraat.' Jelle Meinesz geeft een rondleiding door zijn bedrijf City Carpet in de Haagse Bloemenbuurt en wijst op het voorbeeldvloertje. 'Als je dat goed legt is het net alsof je een echte parketvloer hebt.' Meinesz is sinds 2018 raadslid voor Hart voor Den Haag en heeft daarnaast een paar eigen bedrijven.
'Mijn corebusiness is mijn vloerenbedrijf, dus woninginrichting', vertelt hij. 'Dat doe ik al heel veel jaren. Daarnaast ben ik onlangs samen met een compagnon in het darten gestapt. Wij managen jongere darters. Verder heb ik een geluidsstudio, maar daar gebeurt niet zo heel veel, af en toe een leuk dingetje. En we hebben ook nog een karaoke-limo rondrijden. Dit zijn allemaal dingen die we erbij doen en dat levert allemaal niet meer dan een boodschappentas op. Maar op een gegeven moment komen we wel een beetje tijd te kort.'
Jelle Meinesz (Hart voor Den Haag) in de Haagse gemeenteraad
Jelle Meinesz (Hart voor Den Haag) in de Haagse gemeenteraad © Omroep West
Meinesz is één van de negen Hart voor Den Haag-raadsleden. Zij hebben, net als de rest van de gemeenteraad, moeten opgeven welke nevenfuncties zij hebben. Die functies zijn gepubliceerd op de gemeentelijke website.
Uit die gegevens blijkt dat van alle partijen Hart voor Den Haag de meeste ondernemers of zzp'ers heeft rondlopen, in totaal zeven. Zo is Richard de Mos eigenaar van adviesbureau De Mos & Partners, zit er een Music Director bij Wild FM Amstelveen in de fractie en is er een directeur/eigenaar van Bissy Beheer en Participatie B.V. Alleen raadslid Rachid Guernaoui werkt bij een ministerie.

Ondernemers

Maar ook andere partijen hebben ondernemers in de fractie. Bij D66 en Denk zijn dat er twee en de PvdA en de Partij voor de Dieren hebben er allebei één. Een raadslid van de Partij voor de Dieren is bijvoorbeeld mede-eigenaar van The Christmas Shop, een raadslid van Denk is ondernemer personenvervoer en bij D66 werkt een eigenaar van twee bedrijven: het adviesbureau Leidmotief en het nieuwsplatform Brusselse Nieuwe. In de zeven raadsleden tellende VVD-fractie zitten drie mensen die bij de overheid werken (een gemeente- en een provincieambtenaar en een raadslid dat bij een ministerie werkt) en slechts één ondernemer. Dat is horecabaas Alexander Roep.
Volgens D66-raadslid Dennis Groenewold is het goed dat er mensen met veel verschillende achtergronden in de gemeenteraad zitten. Zelf heeft hij naast zijn werk als raadslid een maatschappelijke functie bij de Stichting ProDemos. Daar werkt hij als rondleider in de Tweede Kamer.

Breder perspectief

'Ik denk dat het vooral belangrijk is dat de samenstelling van de raad veelzijdig is', zegt hij. 'Dus niet alleen maar ambtenaren, omdat de regeling goed is om naast je werk politiek actief te zijn. Er moeten mensen vanuit de hele samenleving in de raad zitten. Dat zorgt ervoor dat we vanuit een breder perspectief in de raad kunnen functioneren.'
Dennis Groenewold (D66) is rondleider bij ProDemos in de Tweede Kamer
Dennis Groenewold (D66) is rondleider bij ProDemos in de Tweede Kamer © Omroep West
Groenewold vindt dat hij de perfecte combinatie heeft gevonden. 'Mijn werk als rondleider sluit heel goed aan bij mijn raadswerk', zegt hij. 'Ik ben politiek geïnteresseerd en ik heb geschiedenis gestudeerd. Ik kan dus heel veel vertellen over de historie van de democratie op het Binnenhof. En ik hou van slap ouwehoeren en dat komt ook mooi naar voren in deze baan.'

Duurt lang

Ondernemer Jelle Meinesz heeft wat meer moeite gehad om aansluiting te vinden op het stadhuis en is op sommige punten nog altijd niet over zijn verbazing heen. 'Het duurt mij allemaal veel te lang. Op antwoorden moet je zes weken wachten en dan krijg je antwoorden waar je niets aan hebt. Zij zijn van papier', vindt hij.
Een voorbeeld hiervan is volgens hem een debat in een commissievergadering over de nieuwe bestrating rondom het stadhuis. 'Dat kost 2,5 miljoen euro', vertelt hij. 'Ik ben natuurlijk van de vloeren, dus ik vraag aan de wethouder: om hoeveel vierkante meter gaat het? Het duurde wel twintig minuten voordat hij een antwoord had en hij zei: 3000 of 3500 meter. Ik zeg: 3000 of 3500 meter? Dat is nogal een verschil.'

Eervol

Toch went ook Meinesz langzaam aan het raadswerk. 'Je wordt wijzer', zegt hij. 'En het is natuurlijk eervol om te mogen doen.' Dat vindt ook Groenewold. 'Ik geniet er nog steeds iedere dag van.'
Sinds de nieuwe raadsperiode wordt er scherper gelet op nevenfuncties en de integriteit van raadsleden. Dat is het gevolg van de aanscherping van de gedragscode die de Haagse raad zichzelf heeft opgelegd. De raad heeft een externe adviescommissie aangesteld die alle raadsleden langs de integriteitslat legt. De commissieleden bekijken of de raadsleden en de fractievertegenwoordigers hun raadswerk kunnen combineren met het werk dat zij doen en of de maatschappelijke functie die zij eventueel bekleden niet botst met het raadswerk. Ook wordt gekeken naar andere persoonlijke belangen. Zo let de commissie bijvoorbeeld op het bestaan van een subsidierelatie met de gemeente. Ook komt er landelijke wetgeving dat onder meer mogelijke belangenverstrengeling in lokale besturen duidelijker regelt.