Regio zet zich schrap voor boerenacties: inzet defensie en extra politie

Er worden maandag heftige acties verwacht van boeren
Er worden maandag heftige acties verwacht van boeren © ANP
REGIO - Eenheden van Defensie staan stand-by, extra politieagenten zijn opgeroepen en meer mensen worden ingezet die de wegen nauwlettend in de gaten gehouden. Boeren roepen via hun eigen communicatiekanalen op om maandag met een grootschalige actie 'heel Nederland plat te leggen'. Maar wat precies te gebeuren staat, is onduidelijk. Bedrijven en instanties in de regio tasten dus behoorlijk in het duister, maar hebben al wel maatregelen getroffen om alles toch in goede banen te leiden.
Vanwege de boerenprotesten heeft het ministerie van Defensie voor maandag extra eenheden klaarstaan om in te grijpen. 'Wij houden nauw overleg met de politie. Mocht die zwaarder materieel nodig hebben om de demonstraties in goede banen te leiden of te stoppen, dan staan wij in het westen van het land klaar met extra eenheden', laat een defensiewoordvoerder weten. Over specifieke locaties waar de eenheden paraat staan, kon de woordvoerder niets zeggen.
Boeren protesteren maandag tegen de aangekondigde stikstofmaatregelen van het kabinet. In 2030 moet de uitstoot van stikstof met 50 procent zijn teruggedrongen. De landbouw heeft een groot aandeel in de uitstoot van stikstof. Vooral boeren rond natuurgebieden moeten hun uitstoot daarom beperken tot soms wel 95 procent.
Ook de politie maakt zich klaar voor de aangekondigde acties van maandag. 'Er worden zeker voorbereidingen en maatregelen getroffen voor de aangekondigde boerenprotesten. Zo zijn er bijvoorbeeld extra politiemensen opgeroepen om maandag te werken', laat Xander Simonis, voorzitter van politievakbond ANPV weten. 'Maar over de verdere maatregelen kan ik niets zeggen, want dan zouden wij de demonstranten in de kaart kunnen spelen', voegt hij eraan toe.

Wegen vrijhouden voor hulpdiensten

Daarnaast roept de boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF), die geen officiële organisator is van de voor maandag aangekondigde protesten, op om de wegen wel vrij te houden voor hulpdiensten. Ook Simonis benadrukt die oproep. 'Als er een groot aantal trekkers op de wegen staat, dan versper je de weg voor hulpdiensten. Daaruit kunnen gewoon heel vervelende situaties ontstaan', legt de ANPV-voorzitter uit. 'Dus mijn advies is om de wegen gewoon niet te blokkeren. Die blokkades gaan het stikstofprobleem ook echt niet oplossen.'
Niet alleen de politie en Defensie hebben voorzorgsmaatregelen getroffen, ook Rotterdam The Hague Airport zet zich schrap voor de demonstraties. De boeren roepen namelijk ook op om actie te voeren bij Schiphol en de vliegvelden in Eindhoven en Rotterdam. 'Wij hebben nauw overleg met de marechaussee over wat er nodig is en wat niet. Daarbij is ons doel natuurlijk om de reizigers zo goed mogelijk te informeren over de toegankelijkheid van de luchthaven en om ervoor te zorgen dat de vliegtuigen op tijd kunnen vertrekken', laat een woordvoerder weten. 'Wij raden reizigers dan ook aan onze sociale media en website in de gaten voor alle informatie over de reizen en toegankelijkheid van het vliegveld.'

'Geen idee wat boeren gaan doen'

De boerenprotesten kunnen ook gevolgen hebben voor de automobilisten in de regio. 'Wij hebben geen idee wat de boeren gaan doen, waar dat gaat gebeuren en met hoeveel zij zijn. De protesten van vorige week vonden natuurlijk vooral in het midden van het land plaats, dus toen konden wij heel gericht zeggen dat mensen daar de weg beter konden vermijden. Maar nu is het zo algemeen dat wij dat niet kunnen zeggen', zegt een woordvoerder van de ANWB.
Boeren demonstreerden dinsdag ook al bij de Tweede Kamer in Den Haag tegen het stikstofbeleid:
'Als je maandag dus de weg op moet, is ons advies vooral om de verkeersinformatie in de gaten houden en te checken of er op jouw route iets speelt op dat moment. Ook is het aan te raden om tijdens je reis de verkeersinformatie op de radio te blijven volgen', voegt de ANWB-woordvoerder toe.

Extra mensen in 'controlroom'

Ook waarschuwen grote logistiekbedrijven en distributiecentra voor mogelijke vertragingen bij de ritten van hun vrachtwagens vanwege de aangekondigde boerenacties op de weg. 'Wij houden er rekening mee dat het maandag onrustig kan zijn in het land en wij verwachten dan ook een drukke dag', laat supermarktketen Albert Heijn weten. 'Van onze kant zullen wij er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we alle producten - en zeker ook die van onze boeren en telers - in de schappen voor onze klanten beschikbaar houden.'
PostNL zet ook extra mensen in om problemen te voorkomen. 'Wij hebben maandag extra mensen in de controlroom aan het werk om de situatie in de gaten te houden en eventueel bij te sturen. Dus mocht er rondom de distributiecentra in de regio iets aan de hand zijn, dan kunnen wij onze vrachtwagens en auto's eventueel omleiden', laat een woordvoerder weten.

'Chaostheorie in werking'

Volgens hem hoeven mensen daarom geen rekening te houden met vertraagde post. 'Daarnaast bezorgen wij maandag sowieso geen brieven. Ook hebben wij geen signalen dat er pakketten te laat bezorgd zullen worden. Dus wij verwachten eigenlijk geen post die te laat bij de ontvanger aan zal komen vanwege de protesten.'
Welke acties de boeren gaan voeren en waar dat precies gaat gebeuren, is voorlopig dus heel onduidelijk. FDF laat ook weten dat de organisatie hierin geen enkele coördinerende rol speelt. 'Daar hebben wij niet meer zicht op dan wat via social media rondgaat', aldus een woordvoerster. Ook voorman Mark van den Oever spreekt van 'individuele acties' en stelt dat maandag 'de chaostheorie in werking' zal zijn. Bart Kemp, voorman van actiegroep Agractie, heeft eveneens geen idee wat de plannen van boerenactivisten zijn. Wel verwacht hij dat het 'veel, groot en op veel plaatsen' zal zijn, zegt hij zaterdag.

Goed opletten en constant schakelen

Het wordt maandag dus vooral een kwestie van goed opletten en constant schakelen voor bedrijven en overheidsinstanties. 'Hou vooral goed de nieuwsberichten in de gaten', vult ANPV-voorzitter Simonis aan. 'Mochten de boeren bepaalde wegen blokkeren, dan weet je waar je niet moet zijn. En als letterlijk gaat gebeuren wat zij hebben uitgedragen, dan kun je beter niet de weg opgaan.'
LEES OOK: