Kaas en couscous: een goed gemengd huwelijk in Gouda?

Kaas & Couscous Festival in Gouda
Kaas & Couscous Festival in Gouda © Omroep West
GOUDA - 'Kaas!', roepen twee dames in koor op de vraag wat ze liever eten. 'Lekker voor bij de borrel.' Hun dochters denken er anders over en antwoorden ook in koor - alsof het ingestudeerd is: 'Couscous!' Dat het ook samen kan, blijkt in Gouda tijdens het eerste multiculturele festival van de stad.
Na enkele tegenslagen - één jaar was er storm en daarna kwam corona - komt het zaterdag dan toch echt van de grond. Midden in het Goudse Groenhovenpark komen het Oosten en Westen bij elkaar.
Kaas en couscous: een goed gemengd huwelijk in Gouda?
Saliha Bochhah is opgegroeid in Hilversum, maar verhuisde vanwege de liefde naar Gouda. Ze ontmoette daar veel Marokkaanse gezinnen maar hoorde veel negatief nieuws. 'Dat kan ook anders', dacht ze toen.

'Gehoopt op 1500 tot 2000 mensen'

'Kaas staat symbool voor de westkant en couscous voor de oostkant en het idee is om dat hier te mengen en te mixen.' Volgens haar wonen er veel verschillende mensen met andere achtergronden in Gouda en is het belangrijk om elkaar tegen te komen en dan een praatje met elkaar te maken.
Tussen het theeschenken door vertelt ze dat het wat haar betreft al een geslaagde middag is. 'Het was wel spannend of er eigenlijk wel mensen zouden komen. Dus ik geniet er het meeste van dat er mensen binnenlopen. We hadden gehoopt op 1500 tot 2000 mensen en dat gaan we ruimschoots halen.'