Boerenprotest | Politiechef: geen grote incidenten - Uitritten distributiecentra geblokkeerd

Boeren rijden op de weg tussen de provinciale weg en de distributiecentra van Hoogvliet en Jumbo
Boeren rijden op de weg tussen de provinciale weg en de distributiecentra van Hoogvliet en Jumbo © Regio15
REGIO - Boeren zijn van plan om maandag heel het land plat te leggen. 'Onze regering is nog niet onder de indruk van de acties van de agrarische sector en plattelanders. Tijd voor grote acties', luidde het statement. De boeren protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet, maar volgens de boeren wordt er niet geluisterd door politiek Den Haag. Volg alle ontwikkelingen van het protest in ons liveblog.

Politiechef: geen grote incidenten bij protestacties boeren

De politie heeft maandag niet met 'grote incidenten' te maken gehad bij de protesten van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat zei landelijk politiechef Willem Woelders maandag aan het eind van de dag.
'Er is over het algemeen goed overleg geweest met de actievoerders', aldus Woelders. 'We hebben op een aantal plaatsen moeten ingrijpen en een aantal processen-verbaal uitgeschreven. Er is tot nu toe één aanhouding geweest.' Volgens de politiechef waren er met de actievoerende boeren 'over het algemeen goeie afspraken te maken'.

Uitrit distributiecentrum Jumbo in Bleiswijk geblokkeerd

Nadat de boeren vertrokken bij het distributiecentrum van supermarktketen Hoogvliet, zijn ze doorgereden naar het naastgelegen distributiecentrum van Jumbo. Het supermarktbedrijf heeft een groot filiaal aan de Laan van Mathenesse. Werknemers van Jumbo konden het complex een uur lang niet betreden of verlaten. Sinds 15.45 uur kunnen medewerkers van het terrein vertrekken, maar daarna wordt de boel weer geblokkeerd om de vrachtwagens tegen te houden.

Blokkeerboeren vertrekken bij distributiecentrum Hoogvliet

Om 14.45 uur, ruim anderhalf uur nadat de eerste boeren arriveerden bij het distributiecentrum van supermarktketen Hoogvliet, is de demonstratie grotendeels voorbij. De meeste protesterende agrariërs zijn met hun trekkers vertrokken uit Bleiswijk, al zorgt een aantal jongelingen ervoor dat vrachtwagens het terrein nog niet in- of uit kunnen rijden. Het wegverkeer ondervindt geen hinder meer.
Het kruispunt van de Zoetermeerselaan naar de Facetlaan is geblokkeerd
Het kruispunt van de Zoetermeerselaan naar de Facetlaan is geblokkeerd © Regio15

'Waarom nu ineens zo'n focus op stikstof?'

'We hebben in de Krimpenerwaard al de helft gereduceerd de afgelopen decennia. Waarom moeten we dan nog meer?', vraagt een demonstrant bij het Hoogvliet-distributiecentrum zich af. En daarnaast: 'We zitten sowieso met een klimaatprobleem. Waarom nu ineens zo'n focus op stikstof? Er moet gekeken worden of ook grote bedrijven en de luchtvaart aangepakt kunnen worden, niet alleen de boeren. Er bestaan technieken die stikstof 'filteren' waardoor boeren langzaamaan in kunnen krimpen in plaats van nu pats-boem.'
Hoogvliet-personeel deelt koffie, water en gevulde koeken uit aan de protesterende boeren
Hoogvliet-personeel deelt koffie, water en gevulde koeken uit aan de protesterende boeren © Regio15

Boeren blokkeren distributiecentrum Hoogvliet

Demonstrerende boeren hebben de toegangswegen richting het distributiecentrum van supermarktketen Hoogvliet in Bleiswijk sinds 13.45 uur geblokkeerd. Alleen personenvoertuigen worden door de actievoerders doorgelaten.
In eerste instantie werd de weg niet geblokkeerd en stonden alle landbouwvoertuigen opgesteld in het gras. Inmiddels staan trekkers op de straat, onder meer bij het kruispunt.
Demonstrerende boeren blokkeren distributiecentrum van supermarktketen Hoogvliet

Eerste boeren aangekomen bij distributiecentrum Hoogvliet

De colonne boeren die vanuit Moordrecht met hun trekkers naar Bleiswijk is gereden, is daar omstreeks 13.00 uur aangekomen heeft zich opgesteld bij het distributiecentrum van supermarktketen Hoogvliet. De landbouwvoertuigen staan geposteerd op de grasstrook naast het distributiecentrum.
De politie is aanwezig en houdt op afstand de boel in de gaten.

Boeren onderweg naar distributiecentrum Bleiswijk

Een colonne boeren vertrekt met hun trekkers vanuit Moordrecht. Volgens ooggetuigen gaan ze naar het nabijgelegen distributiecentrum in Bleiswijk langs de A12. Supermarktketens Albert Heijn, Jumbo, Hoogvliet en Aldi hebben daar onder meer hun distributiecentrum.
De politie en de ME houden toezicht en begeleiden de stoet.
Boeren vertrekken vanuit hun trekkers via Moordrecht richting het distributiecentrum Bleiswijk
Boeren vertrekken vanuit hun trekkers via Moordrecht richting het distributiecentrum Bleiswijk © MediaTV

Sympathisanten verzamelen bij benzinestation A12

Bij benzinestation Esso bij de A12 richting Zoetermeer verzamelen sympathisanten van organisatie Freedom Convoy om steun te betuigen aan de boeren. De aanwezigen eisen het vertrek van het kabinet. Volgens hen wordt het stikstofprobleem groter gemaakt dan dat het is.
Bij benzinetstation Esso bij de A12 Zoetermeer verzamelen sympathisanten van het Freedom Convoy om steun te betuigen
Bij benzinetstation Esso bij de A12 Zoetermeer verzamelen sympathisanten van het Freedom Convoy om steun te betuigen © Omroep West

Boeren willen A4 Den Haag - Rotterdam platleggen

Boeren die maandag actievoeren tegen het stikstofbeleid, hebben ook plannen om routes te gaan rijden over snelwegen in het hele land. Een van de routes is de A4 tussen Den Haag en Rotterdam.
De A4 is een van de voorgenomen trajecten die online rondgaan in groepen waar boerenbetogers in zitten. Op de voorgestelde lijsten en kaartjes staan drukke wegen zoals de ringweg rond Amsterdam, de A27 van Utrecht naar Gorinchem, de A2 tussen Nederweert en Eindhoven, de A28 tussen Groningen en Assen en dus de A4.
In alle twaalf provincies zijn op deze manier acties voorzien, waarbij boeren op hun tractoren rondjes willen gaan rijden over de rijkswegen. Het is wel nog de vraag hoe dit deel van de acties precies gaat uitpakken, want er is voor zover bekend geen centrale organisatie door bekende actiegroepen en 'verzamelpunten en routes kunnen in de loop van de dag veranderen', schrijven de betrokkenen.

Distributiecentra doelwit van boerenprotesten: 'Wanhoop nabij'

Op verschillende plekken in het land worden distributiecentra van supermarkten geblokkeerd door boze boeren. Jens de Willigen van Agractie vertelt in West Wordt Wakker dat er nog genoeg protesten in de regio op de planning staan. 'In het hele land zal het nog wel rommelig blijven.'
De voorman van Agractie benadrukt dat de actie van vandaag in het teken staat van het platleggen van distributiecentra onder het motto: 'No farmers, no food'. 'Laat mensen maar eens even voelen hoe het weer is om geen eten in de supermarkt te hebben.' De Willigen steunt de boeren in hun actie. Het beleid van de overheid schiet volgens hem tekort. 'Iedere actie is momenteel nodig om de politiek wakker te schudden en dit bizarre plan van tafel te krijgen. Zo blijft er geen boer meer over.'

Boeren blokkeren distributiecentrum Jumbo naast A12

Het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Woerden is maandagochtend bezet door protesterende boeren. De boeren blokkeren de in- en uitgang van het distributiecentrum naast de A12, door hun trekkers daar te parkeren. Op de trekkers hangen spandoeken met teksten zoals 'Den Haag, stik in je stof' en 'met Rutte ken je kutte'.
Boeren blokkeren de ingang van distributiecentrum Jumbo
Boeren blokkeren de ingang van distributiecentrum Jumbo © MediaTV

Vooralsnog rustig bij Rotterdam The Hague Airport

Bij luchthaven Rotterdam The Hague Airport zijn maandagochtend nog geen trekkers gesignaleerd. De Koninklijke Marechaussee is stand-by en heeft meerdere wagens rondom de toegangswagen gezet en houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Er waren eerder al geluiden dat vlieghavens mogelijke doelwitten zouden zijn van de boerenprotesten. Woordvoerder Raymond de Jong heeft nog geen boeren voorbij zien komen. 'We zijn wel als doelwit genoemd, maar het is rustig op de luchthaven.'
De Jong hoopt dat de luchthaven de rest van de dag bereikbaar blijft voor reizigers. Er staan vandaag 61 vluchten gepland en hij hoopt dat ze allemaal door kunnen gaan. 'Het is een redelijk drukke dag met passagiers. We merkten in de ochtend dat het al erg druk was in de terminal en mensen ruim van tevoren aanwezig waren. We hebben begrip voor de boeren, maar benadrukken wel dat de wegen naar de luchthaven toegankelijk moeten blijven.'
Koninklijke Marechaussee en politie bij Rotterdam The Hague Airport uit voorzorg voor boerenprotesten
Koninklijke Marechaussee en politie bij Rotterdam The Hague Airport uit voorzorg voor boerenprotesten © Omroep West

CBR houdt bij examens rekening met boerenprotesten

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) houdt maandag rekening met de aangekondigde grootschalige protesten door het land. Mensen die door mogelijke wegblokkades niet naar hun rijexamen kunnen komen of te laat zijn, krijgen binnen afzienbare tijd en zonder extra kosten een nieuwe examenmogelijkheid.
Het CBR zegt dat nog geen examens worden geschrapt, 'omdat het op dit moment onduidelijk is waar en wanneer de protesten plaatsvinden'.

Regio zet zich schrap voor boerenacties: inzet defensie en extra politie

Eenheden van Defensie staan stand-by, extra politieagenten zijn opgeroepen om te werken en er worden meer mensen ingezet die de wegen nauwlettend in de gaten gehouden. Komende maandag zijn er mogelijk weer heftige acties in verschillende delen van het land tegen de stikstofplannen van het kabinet. Boeren roepen via hun eigen communicatiekanalen op om dan met een grootschalige actie 'heel Nederland plat te leggen'. Maar wat er precies te gebeuren staat, is onduidelijk. Bedrijven en instanties in de regio tasten dus behoorlijk in het duister, maar hebben al wel maatregelen getroffen om alles toch in goede banen te leiden.