Maisbekers en hard-cups maken dit seizoen einde aan zee van afval op festivals

Meeuwen zoeken naar eten tussen het afval, achtergelaten na festival Parkpop 2013
Meeuwen zoeken naar eten tussen het afval, achtergelaten na festival Parkpop 2013 © ANP
REGIO - Voor wie in juni op Parkpop stond, was het een nieuw gezicht: de bekende plastic wegwerpbekers zijn verleden tijd. In plaats daarvan krijg je als bezoeker een munt of token waarmee je een beker krijgt die je bij je moet houden. Festivalorganisator Mojo deed dit jaar vier proeven om het systeem te testen.
De testen werden uitgevoerd ter voorbereiding van het verbod op wegwerpbekers en -bestek op festivals vanaf 2024. Tijdens het komende festivalseizoen zullen er in de regio ook minder wegwerpbekers te zien zijn: maisbekers en hard-cups worden gebruikt als duurzame oplossing.
Het festivalseizoen brengt vooral heel veel vreugde, maar zorgt ook voor een enorme hoeveelheid afval. Bezoekers laten vaak plastic bekers, tenten, plastic borden en bestek en allerlei ander afval achter wanneer zij het festival verlaten. Dat is slecht voor de natuur en bezorgt de festivalorganisatoren veel extra werk, omdat zij na afloop uren bezig zijn met al het afval opruimen. De herbruikbare en afbreekbare bekers zouden daar een einde aan moeten brengen.
Anouk en Dominique zijn getrouwd
Anouk en Dominique zijn getrouwd © Omroep West
Twintig deelnemende festivals doen daarom testen met duurzamere bekers, meldt Green Events, kennisplatform voor een duurzame evenementenindustrie. Eén van die festivals was Parkpop op het Malieveld in Den Haag, waarbij Anouk 11 juni haar geliefde Dominique officieel het 'ja-woord' gaf.
Ook op het Latin en Caribbean festival Pal Mundo werd er zaterdag en zondag in het Zuiderpark geen gebruik meer gemaakt van wegwerpbekers. Bezoekers kregen bij inlevering van hun beker aan het eind van het festival een recyclevoucher waarmee ze prijzen kunnen winnen.

Bij verlies nieuwe munt kopen

Hoe werkt het? Bij binnenkomst krijg je, vaak gratis, een muntje of een token. Daarmee kun je bij de bar een plastic beker of flesje voor je bestelde drankje krijgen. Omdat plastic wegwerpbekers vanaf 2024 verboden zijn, gebruiken veel festivals tegenwoordig al hard-cups. Dat zijn harde plastic bekers die makkelijk hergebruikt kunnen worden, door ze af te wassen. Is je drinken op en wil je weer een nieuw drankje? Dan geef je je beker of flesje gewoon aan de barman of -vrouw. Wil je even niets drinken? Dan lever je je beker in en krijg je een nieuw token of muntje waarmee je later weer een beker kunt krijgen.
Om te voorkomen dat bezoekers hun beker toch weggooien, moeten zij bij verlies van de beker een nieuwe munt of token kopen, waarmee ze een beker kunnen krijgen. Aan het eind van het festival worden de bekers ingezameld en naar een recyclingbedrijf gebracht. Daar worden de bekers verwerkt tot een grondstof waar weer nieuwe bekers of flessen van gemaakt worden.

Wegwerpvrije festivals in de regio

Benieuwd welke festivals je allemaal kunt bezoeken in de regio? Bekijk dan het hele festivalseizoen van West hier.
In onze regio staan er ook een aantal festivals op de planning, die geen gebruik meer maken van wegwerpbekers. Onder andere Werfpop in Leiden op 9 juli maakt gebruik van zogeheten 'eco-bekers'. Het is daarnaast voor aanbieders van eten en drinken op het festival ook verboden om plastic wegwerprietjes en -bekers aan te bieden.
Tijdens Gouda Open-Air, dat nog tot en met 10 juli te bezoeken is, worden er hard-cups gebruikt waar je een muntje voor nodig hebt. 'De bekers worden, nadat jij 'm hebt gebruikt, gespoeld om vaker gebruikt te kunnen worden. Op deze manier kan 1 beker wel 300x gebruikt worden', meldt de organisatie.
Racoon zal 7 juli optreden tijdens Gouda Open Air
Racoon zal 7 juli optreden tijdens Gouda Open Air © ANP

Afbreekbare bekers

Sommige festivals maken gebruik van 'afbreekbare' bekers. Dat zijn bekers gemaakt van materiaal dat na verloop van tijd vanzelf biologisch afbreekt. Waterpop in Wateringen zal op 22 en 23 juli gebruik maken van afbreekbare bekers. Daarnaast worden alle 'kleine Waterpopbezoekers' beloont met één consumptiebon per ingeleverde 'meter' bekers.
Waterpop 2017
Waterpop 2017 © Regio15
Tijdens Live on the Beach met Tino Martin & Friends, op 1 september, zal er in Scheveningen gebruik worden gemaakt van 'maisbekers'. Het bekertje is gemaakt van mais, maar ziet er precies hetzelfde uit als een normale plastic beker. 'Het verschil is dat deze beker na een bepaalde tijd oplost en er alleen een hoopje humus overblijft waaruit zelfs weer maïs zou kunnen groeien', meldt de organisatie.