Bejaarde man (81) die verdacht wordt van moord op zijn vrouw onderzocht op dementie

Verdachte Johan D. in de rechtbank I ©: Theresa Hartgers
Verdachte Johan D. in de rechtbank I ©: Theresa Hartgers
DEN HAAG - Het is moeilijk voor te stellen dat de kleine en kwetsbare man die maandag de rechtszaal binnenschuift, zijn vrouw om het leven heeft gebracht. Toch verdenkt het Openbaar Ministerie de 81-jarige Johan D. uit Den Haag ervan dat hij zijn 75-jarige echtgenote met een koevoet of breekijzer op haar hoofd heeft geslagen en haar heeft gewurgd.
D. woonde met zijn echtgenote in een seniorenappartement op de twaalfde verdieping aan de Lozerlaan in Den Haag. Op 28 december van het vorig jaar werd het levenloze lichaam van de vrouw in hun flatwoning gevonden. Ze was door geweld om het leven gekomen. D. werd aangehouden, op verdenking van moord dan wel doodslag.
Bewoners van de flat, waar voornamelijk ouderen wonen, reageerden geschokt op het overlijden van hun buurvrouw. Ze omschreven het tweetal als een lief stel dat nooit ruzie had. 'We zijn al tien jaar buren van elkaar', zei één van de bewoners eerder. 'Ik had dit nooit zien aankomen. Het waren hele nette mensen.'
Het politieonderzoek in de flat
Het politieonderzoek in de flat © Regio15

Neurologisch onderzoek

Het is maandag de eerste keer dat Johan D. een zitting van de rechtbank over de moord bijwoont. 'Het zal wel moeilijk en spannend voor u zijn', zegt de rechter tegen de 81-jarige verdachte. 'Dat is helemaal zo', bevestigt D. Hij vertelt dat het 'wel redelijk' met hem gaat in de gevangenis. Contact met de familie heeft hij niet meer, zo blijkt uit zijn antwoorden op vragen van de rechtbank.
D. is inmiddels onderzocht op geestelijke stoornissen in het Pieter Baan Centrum, maar de uitkomsten daarvan zijn nog niet bekend. Er komt ook nog een neurologisch onderzoek, zo blijkt op de zitting maandag bij de Haagse rechtbank. Mogelijk dat daarmee wordt onderzocht of er sprake is van dementie bij de man. 'Ik merk dat het niet goed gaat met mijn cliënt', wil zijn advocaat wel kwijt. 'Hij heeft problemen.'

'Kort en krachtig'

Tijdens de zitting van maandag wordt afgesproken dat de rechtbank op 3 oktober een hele dag reserveert voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Dan wordt duidelijk of en zo ja welke straf het Openbaar Ministerie gaat eisen. Op die dag is D. jarig, maar daar heeft de verdachte geen enkel bezwaar tegen. Hij wil de rechtszaak zo snel mogelijk achter de rug hebben.
Maandag is na tien minuten de zitting van de Haagse rechtbank alweer afgelopen. 'Dat was kort en krachtig', zei D tot besluit. Hij is weer meegegaan met de politie, die hem teruggebracht heeft naar zijn cel in de Scheveningse gevangenis.
Dit is de flat waar de vrouw om het leven kwam
Dit is de flat waar de vrouw om het leven kwam © Regio15