Marlen schrijft samen met dochter thriller over lachgasgebruik: 'Het is geen waarschuwingsboek'

Een vrouw gebruik lachgas
Een vrouw gebruik lachgas © ANP
GOUDA - 'Verraderlijk patroon'. Dat is de titel van de nieuwe thriller van schrijfster Marlen Visser. Samen met haar 22-jarige dochter kwam het boek over lachgasgebruik tot stand. In het boek gaat hoofdpersoon Luca regelmatig wat drinken met haar vrienden, waarbij ook tanks met lachgas besteld worden. Maar Visser wil niet dat het een 'waarschuwingsboek wordt'. 'Het is vooral een spannend boek voor jongeren', aldus de schrijfster.
Visser wilde al langer een young adultboek schrijven. 'Ik had het daarover met mijn dochter en vroeg: als ik nu een boek voor jongeren ga schrijven, over welk onderwerp zal ik dat dan doen? Zij zei eigenlijk direct: Dan zou ik het over lachgasgebruik doen.' Dat vond Visser wel een goed idee, vertelt ze in Menno in de Middag op Radio West.
De schrijfster heeft al meerdere succestitels op haar naam staan. Zo werd zij met haar thriller Noodlot tweede bij de verkiezing Beste Nederlandse Vrouwenthriller van 2020. Ook stond ze in 2017 met haar schrijverscollectief 'Moordwijven' in Limburg, waar ze haar boek Meesterdeal promootte.
Schrijverscollectief Moordwijven (rechts: Marlen Visser)
Schrijverscollectief Moordwijven (rechts: Marlen Visser) © ANP
Visser kreeg vooral hulp van haar dochter bij het 'jongerenjargon' voor hoofdpersoon Luca. 'Zij vind in het eerste hoofdstuk haar gehandicapte broertje bewusteloos op de grond. Ik liet haar 'oh my god' roepen, maar mijn dochter zei: 'Dat zeggen wij niet, dan zeg je gewoon: what the fuck'.'
Visser hoopt vooral dat jongeren tussen de 13 en 20 jaar haar boek zullen oppakken, maar ook hun ouders zijn blij met de thriller. 'Ik krijg ook veel berichtjes van ouders die het boek gelezen hebben en daardoor het onderwerp nu wat beter begrijpen.' Maar Visser wil niet dat het een typisch 'waarschuwingsboek' wordt. Het is vooral de bedoeling dat jonge mensen het leuk vinden om te lezen.