Onbezorgd op vakantie? Zo doe je dat

Zonder stress op vakantie
Zonder stress op vakantie © ANP
REGIO - Voor veel mensen in de regio begint aanstaande vrijdag de zomervakantie. Eindelijk tijd om te ontspannen. En na twee coronajaren zijn de meeste beperkingen in de landen om ons heen versoepeld. Lang leve de onbezorgde vakantie. Maar daardoor kan het juist extra druk zijn op wegen en luchthavens. Nóg meer dingen om rekening mee te houden, dus náást alles wat er nog in je koffer moet. Hier een paar handige tips om stress te voorkomen zodat je kunt genieten van je welverdiende rust.
Om met de deur in huis te vallen: maak een checklist. 'En verdeel wat er voorafgaand aan vertrek allemaal moet gebeuren zodat je er niet alleen voor staat', zegt Nadine Lucas, stress- en businesscoach bij De Vastloopcoach in Den Haag. 'Alles valt of staat met een goede planning. En delegeer. Maak je partner, reisgenoten en gezin deelgenoot van die planning. Laat de kinderen bijvoorbeeld zelf hun koffer inpakken, daar beleven ze vaak nog plezier aan ook. Maak er een spel van, laat ze nadenken over wat ze nodig hebben. Die betrokkenheid ontlast dan de ouders en voor de kinderen is het leerzaam en leuk.'
Neem de tijd, kom op tijd, vertrek op tijd. 'Precies. Bereid zaken goed voor. Je weet doorgaans al langer dat je op vakantie gaat. Door vooruit te denken, creëer je structuur en rust. En dan komt het in je hoofd ook wel goed. Kijk, bepaalde stress neem je niet zomaar weg. Zaken als vliegangst, dat poets je niet weg met een oefening. Daarvoor zou je therapie kunnen volgen. Maar het regelen van de vakantie op zich, het klinkt saai, maar is toch echt: goed plannen.'

Drukte op wegen en luchthavens

Een goede voorbereiding is inderdaad geen overbodige luxe. Iedereen heeft de afgelopen maanden wel meegekregen hoe druk het kan zijn op alleen al de luchthaven Schiphol. Het is daarom raadzaam ruim op tijd aanwezig te zijn. Op dit moment ben je vanaf vier uur voor je vlucht vertrekt, en dus niet eerder, welkom in de vertrekhal. Rotterdam The Hague Airport houdt twee uur van te voren aanwezig zijn aan.
Wat de wegen betreft, deze zomer kent wel vijf (!) zwarte zaterdagen: 9, 23 en 30 juli, 6 en 13 augustus. Het is goed die zaterdagen als het even kan te mijden en op andere dagen te gaan rijden. Of, als het écht niet anders kan, na het middaguur, zo adviseert de ANWB. Want ook in de landen om ons heen, met name Zuid-Europa, zijn juli en augustus dé maanden om eropuit te gaan.
Een niet-verlopen paspoort, reispapieren, telefoon en laders behoren tot de essentiële zaken. Maar er zijn meer dingen waarvan het handig is ze vooraf te checken of bij je te hebben. Denk aan een wc-rol, tekentang of plakband en zelfs duct tape voor provisorische reparaties aan een lekkende tent.
Een 'multitool' is ook superhandig om mee te nemen voor die loszittende doucheslang in dat leuke hotelletje, of die schroef van de campingtafel die even aangedraaid moet worden. Als je vliegt, stop deze dan niet in je handbagage, want je bent hem kwijt.