Raad Zoetermeer blijft erbij: LangeLand moet volwaardig ziekenhuis blijven

Artsen aan het werk op een intensive care, beeld ter illustratie
Artsen aan het werk op een intensive care, beeld ter illustratie © ANP
ZOETERMEER - Het LangeLand Ziekenhuis moet een volwaardig ziekenhuis blijven. Dat zei nagenoeg de volledig gemeenteraad van Zoetermeer maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. De raadsleden hekelen daarmee het reddingsplan voor het Zoetermeerse ziekenhuis dat bijna rond is. 'Dit plan riekt naar uitstel van executie', aldus VVD-raadslid Jeffrey van Gils.
'Nu gaat de intensive care eraf, straks de spoedeisende hulp en voor je het weet is er niets meer', hield Van Gils de raad voor. De VVD had het LangeLand Ziekenhuis op de agenda gezet nadat interim-directievoorzitter Pier Eringa de gemeenteraad in een vertrouwelijk gesprek had bijgepraat. De IC verdwijnt, en over de (acute) geboortezorg wordt nog gediscussieerd.
Dit alles is een doemscenario voor de Zoetermeerse gemeenteraad. Het onderwerp was op het laatste moment op de agenda gezet van de laatste raadsvergadering voor het zomerreces door de VVD in de Zoetermeerse gemeenteraad. 'Hoe kan het dat drie maanden na het afschalen van de coronamaatregelen hier wordt gesproken over het afbouwen van de intensive care?', vroeg VVD-er Van Gils zich retorisch af.
LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer
LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer © ANP

Onderzoek, brandbrief en rondetafelgesprek

De gemeenteraad stemde uiteindelijk in met vier moties die door de VVD werden ingediend. De raad spreekt zich daarin uit voor een 'volwaardig' ziekenhuis. Er wordt nu een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer waarin wordt gevraagd om hulp. Daarnaast komt er na de zomer een rondetafelgesprek met allemaal deskundigen die nog eens kritisch gaan kijken naar de mogelijkheden van het LangeLand Ziekenhuis. En er komt een onderzoek naar mogelijke alternatieven.
Het noodlijdende LangeLand Ziekenhuis werd in 2015 gered van faillissement door het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft en het Haagse HagaZiekenhuis. Die gaven beide een forse lening aan het Zoetermeerse ziekenhuis, dat ook werd opgenomen in de Reinier Haga Groep. In 2019 ontstonden er barsten in de coalitie toen het bestuur van Reinier de Graaf aangaf dat de samenwerking teveel kostte en te weinig opleverde. Sindsdien wordt geprobeerd de groep uit elkaar te laten gaan. In vertrouwelijke plannen die Omroep West publiceerde staat dat Reinier de Graaf zelfstandig verder gaat en het Haga en LangeLand fuseren. Wel komen er veranderingen in het profiel van het Zoetermeerse ziekenhuis en moet het veel meer gaan samenwerken met het naastgelegen orthopedisch centrum.
De PvdA riep wel op om ook realistisch te blijven. Als er afgeslankt moet worden, zoals de plannen er nu liggen, maak dan goede afspraken dat dit het ook is. 'Als gelijkwaardige partners', zei fractievoorzitter Margot Kranenveldt. Punt is wel dat de gemeente er niet over gaat. 'Maar de eerste les die ik leerde in de politiek: ook als je er niet over gaat, ga je er toch over.'

Stad in actie

De gemeenteraad gaat overigens ook kijken of de inwoners van Zoetermeer zelf te mobiliseren zijn om in actie te komen voor hun ziekenhuis. Gezondheidswethouder Ingeborg ter Laak roept inwoners die ziekenhuiszorg nodig hebben op om toch vooral voor het LangeLand te kiezen, maar de raad wil ook nadenken over andere vormen van acties die mogelijk vanuit Zoetermeer gevoerd kunnen worden.
Het reddingsplan van het LangeLand is overigens in een afrondende fase aangekomen. De Reinier Haga groep, waar het ziekenhuis nu nog deel van uitmaakt, zou op 1 juli al uit elkaar gaan. Die datum staat nu op 1 september of 1 oktober. 22 augustus gaat de gemeenteraad van Zoetermeer weer aan het werk.