Lege schappen door boerenblokkades: 'Nog twee pakken melk en dan is het op'

Boeren demonstreerden maandag bij distributiecentra in Bleiswijk
Boeren demonstreerden maandag bij distributiecentra in Bleiswijk © ANP
REGIO - De boerenblokkades bij distributiecentra zorgen voor veel lege schappen in de supermarkten. Ook in de regio kampen filialen met tekorten. Zo blijven de eerste schappen bij de Jumbo in Nootdorp al leeg. 'Er staan nog twee pakken volle melk en dan is het op', vertelt eigenaar Erwin Steendam.
De supermarkteigenaar vertelt in West Wordt Wakker dat zijn Jumbo in Nootdorp veel last heeft van de boerenacties. Zo is de supermarkt afhankelijk van het distributiecentrum in Woerden, waar sinds maandag vrachtwagens worden tegengehouden door boeren.
Doordat er geen nieuwe leveringen zijn, heeft Steendam al twee dagen geen nieuwe producten binnen gekregen. Bovendien merkte hij dat er veel meer klanten waren dan normaal op een maandag. 'De producten vliegen de deur uit. Er staan nog twee pakken volle melk en dan is het op.'

'Je staat erbij en je kijkt ernaar'

Steendam heeft wel begrip voor het standpunt van de boeren. 'Het zal je maar gebeuren dat je bedrijf omver geworpen wordt.' Toch vreest de supermarkteigenaar dat de problemen door de acties blijven aanhouden. 'Je staat erbij en je kijkt ernaar. We hebben echt een aantal dagen nodig om weer te herstellen. Ik maak me wel zorgen', vertelt de supermarkteigenaar.
De gevolgen van de boerenacties zijn echter lang niet overal merkbaar. In Leiderdorp zijn de schappen van de Albert Heijn goed gevuld. Dat geldt ook voor vestigingen van de AH in het centrum van Leiden en nabij Den Haag Centraal.
Supermarkteigenaar Erwin Steendam van de Jumbo uit Noordorp wijst naar lege schappen bij de zuivelafdeling
Supermarkteigenaar Erwin Steendam van de Jumbo uit Noordorp wijst naar lege schappen bij de zuivelafdeling © Omroep West

Lege schappen duren mogelijk langer

Het CBL kijkt vanuit hun hoofdkantoor in Leidschendam met afschuw naar deze acties. Ook keuren zij de blokkade af waarbij maandagnacht boeren hebben overnacht voor het distributiecentrum in Bleiswijk. Volgens de koepel van supermarkten is het onacceptabel en mogen de burgers hier niet de dupe van worden. 'Hoe langer deze blokkades aanhouden, hoe meer schappen voor een langere tijd leeg zullen staan', laat woordvoerder Lisa Martis weten.
Daarnaast zijn er volgens Martis ook producten, zoals fruit en groente, die diezelfde dag al moeten worden vervoerd. 'Zodra dit vertraging oploopt, blijven producten minder lang houdbaar en wordt de kans op bederving groter. De schade loopt nu al in de miljoenen. Dat bedrag kan nog oplopen als de acties langer duren', vertelt de CBL-woordvoerder.
Lege schappen bij de zuivelafdeling in een supermarkt van de Jumbo, als gevolg van de boerenblokkades bij distributiecentra
Lege schappen bij de zuivelafdeling in een supermarkt van de Jumbo, als gevolg van de boerenblokkades bij distributiecentra © ANP

Minder producten op zuivel- en versafdeling

Het CBL vreest dat consumenten nog wel even te maken zullen krijgen met lege schappen. Vooral de zuivel- en versafdeling worden door de actie getroffen. Dit kan echter per regio en per supermarkt verschillen. Toch hoeven we ons niet druk te maken over de voedselvoorraad. Het CBL laat weten dat er nog voldoende eten en drinken is en geen rede om tot hamsteren over te gaan.
Naast dat de consument de dupe is, zien zij ook dat de stroom naar ziekenhuizen en zorgcentra vertraging heeft opgelopen. 'Kortom, de acties moeten snel stoppen', benadrukt de CBL-woordvoerder.