Leidse moordmakelaar levenslang de gevangenis in

Kopstukken van Caloh Wagoh tijdens een zitting. Delano R. is niet te zien op deze rechtbanktekening
Kopstukken van Caloh Wagoh tijdens een zitting. Delano R. is niet te zien op deze rechtbanktekening © ANP
LEIDEN - De Leidse moordmakelaar Delano R. heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen. De man heeft volgens de rechtbank de opdracht tot vijf liquidaties gegeven. Ook werden er elf moordaanslagen voorbereid. Delano R. was de president van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh en volgens de rechtbank het hoofd van een criminele organisatie. De Leidenaar heeft direct na de uitspraak aangekondigd in hoger beroep te gaan.
De straf voor Delano R. is even hoog als de eis van het Openbaar Ministerie. Die had in januari ook al een levenslange gevangenisstraf geëist. De uitspraak is onderdeel van het Eris-proces. In totaal stonden negentien verdachten voor de rechter voor de verschillende liquidaties. Ook twee andere verdachten kregen levenslange gevangenisstraffen opgelegd. Volgens de rechtbank was er sprake van 'een criminele organisatie, die zich fulltime met het plegen van liquidaties bezighield, zo nodig 24 uur per dag'. Veertien overige verdachten kregen eveneens gevangenisstraffen opgelegd, variërend van een tot dertig jaar. Twee verdachten werden door de rechtbank vrijgesproken.
Tijdens het megaproces, dat meer dan zestig dagen in beslag nam draaide het om vijf geslaagde liquidaties. Een ervan is de moord op Farid Souhali. De 39-jarige man uit Houten werd in april 2017 in zijn auto doodgeschoten terwijl hij geparkeerd stond op het parkeerterrein op de grens van Wateringen en Den Haag. De vier overige liquidaties zouden in Breukelen, Rotterdam, Spijkenisse en Amsterdam hebben plaatsgevonden.

Automatische wapens en bivakmutsen

Daarnaast zouden de verdachten tussen januari en augustus nog hebben geprobeerd om elf mensen van het leven te beroven. Soms bleef het volgens het OM bij een voornemen, maar in sommige gevallen werden de plannen ook in werking gezet en hadden de potentiële slachtoffers geluk dat ze niet konden worden uitgevoerd. Zo zou uit geheime berichten blijken dat een doelwit in leven is gebleven omdat hij niet kwam opdagen op de plek waar een moordcommando hem had verwacht. En een ander lijkt de dans ontsprongen te zijn omdat de politie een aantal verdachten aanhield vlakbij het huis van een mogelijk doelwit. De verdachten hadden automatische wapens en bivakmutsen bij zich en reden in een gestolen auto.
De vijf vermoorde mannen waren allemaal actief in het criminele circuit. Toch zouden er bijna onschuldige slachtoffers zijn gevallen. Want bij een mislukte moordpoging wilde het moordcommando een drugshandelaar ombrengen, maar stond het met een raketwerper bij het verkeerde adres. Omdat het wapen weigerde, zijn de nietsvermoedende bewoners waarschijnlijk aan de dood ontsnapt.

Opdracht van Ridouan Taghi

Bijna tegelijk met het Eris-proces loopt ook het megaproces Marengo. Hierbij is Ridouan Taghi de hoofdverdachte. Volgens het Openbaar Ministerie hebben beide processen met elkaar te maken. Zo lijken de zaken in elkaar over te lopen. De moorden in het Eris-proces begonnen in januari 2017, de moorden waar Taghi en anderen voor terechtstaan in het Marengo-proces eindigden in dezelfde maand.
Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Taghi aan Delano R. de opdrachten voor de vijf liquidaties heeft gegeven. Omdat het OM in het Marengo-proces al een levenslange gevangenisstraf heeft geëist tegen Taghi stond hij niet terecht in deze zaak. Wel heeft de rechtbank tijdens de uitspraak aangegeven dat Taghi vermoedelijk de opdracht voor een aantal van de vijf moordaanslagen heeft gegeven. Mocht Taghi vrijgesproken worden in het Marengo-proces kan hij altijd nog worden vervolgd voor de vijf liquidaties waar R. nu voor is veroordeeld.