Werkstraffen om hanengevechten in schuur

Hanengevechten zijn illegaal in Nederland
Hanengevechten zijn illegaal in Nederland © ANP
DEN HAAG - Boy de M. (35) uit Zwammerdam en Joseph S. (41) uit Bodegraven zijn veroordeeld tot werkstraffen van 80 en 40 uur voor het laten vechten van hanen in een schuur in Bodegraven. Volgens de rechter is er sprake van dierenmishandeling. Als de twee opnieuw de fout ingaan, moeten zij de cel in. Bovendien mogen de mannen de komende twee jaar geen kippen of hanen houden.
Het duo werd in 2018 aangehouden nadat de politie een inval deed in enkele aangrenzende schuurtjes op een terrein aan de Burgemeester Kremerweg in Bodegraven. Daar zouden de hanen worden getraind en tegen elkaar moeten vechten. De rechter achtte niet bewezen dat de twee mannen gevechten 'breder hebben georganiseerd'.
Bij de inval vonden agenten een 'arena', een ronde kooi waarin de dieren werden getraind. Verder stond in het weiland een vat met daarin dode, half verbrande hanen. Die hadden waarschijnlijk de training niet overleefd. In totaal trof de politie zeventig hanen aan.

'Hobby die uit de hand is gelopen'

De mannen gaven twee weken geleden tijdens de zitting in de rechtbank toe dat ze hanen hebben laten vechten, maar vinden dat de zaak enorm is opgeblazen. S. en De M., die neven van elkaar zijn, vertelden dat het nooit de intentie is geweest hanen te laten vechten.
Het begon volgens hen met het houden van enkele kippen in hokken op een bosperceel en ze wilden met hanen naar tentoonstellingen. S. zei dat 'het een hobby was die uit de hand is gelopen'. 'We hebben ons door anderen laten meeslepen.' Omdat de hanengevechten in Frankrijk zijn toegestaan, dacht hij dat het in Nederland ook wel mocht.

Verantwoordelijkheid voor dieren

De officier van justitie vindt dat de duels in de schuur in Bodegraven 'enorm akelig zijn geweest voor de beesten'. 'Mensen hebben een speciale verantwoordelijkheid voor dieren, ze moeten zorgen voor hun gezondheid en welzijn.'
De zaak bij de Haagse rechtbank is, zover bekend, de eerste strafzaak in Nederland over hanengevechten.
Hanengevechten zijn illegaal in Nederland. Bij een hanengevecht nemen twee dieren het tegen elkaar op tot er eentje doodgaat of niet meer verder kan vechten. De hanen vechten met elkaar omdat ze hun territorium beschermen. De hanen in Bodegraven werden volgens de politie vermoedelijk gefokt voor gevechten in Frankrijk. Daar is het in sommige gebieden legaal om hanengevechten te houden.