Komt dat zien: onzichtbaar standbeeld(je) in de Lakenhal

Standbeeld van Rembrandt van Rijn, het kleinste kunstwerk ter wereld
Standbeeld van Rembrandt van Rijn, het kleinste kunstwerk ter wereld © Museum De Lakenhal
LEIDEN - Het kleinste kunstwerk ter wereld is tot eind juli te bewonderen in Museum De Lakenhal. Het kunstwerk is een 3D-geprint beeld van Rembrandt van Rijn en is 28 micrometer hoog. Dat is ongeveer een derde van de dikte van een mensenhaar.
De basis van het werk is een bronzen beeld dat door kunstenaar Jeroen Spijker is gemaakt. Samen met onderzoekers van de Universiteit Leiden is dat beeld digitaal gescand en zo klein mogelijk geprint met een 3D-printer.
'Ik wilde een beeld realiseren dat ik nog kon accepteren als kunstwerk met mijn signatuur', zegt Spijker tegen mediapartner Sleutelstad. 'Nog kleiner zou te veel vervormingen opleveren.'

Tot 31 juli te zien

Het is niet de eerste keer dat de wetenschappers van de Universiteit Leiden een miniatuurwerk maken. In 2020 maakten ze het kleinste 3D-geprinte bootje dat ook echt kan varen. Dit exemplaar was 30 micrometer groot, 2 micrometer groter dan het beeldje van Rembrandt.
Het beeld van Rembrandt is tot en met 31 juli in De Lakenhal opgesteld. Het beeldje wordt getoond in de zaal waar ook schilderijen van Rembrandt hangen. Ook is het maakproces te zien in een korte video.