Varend Corso in Den Haag smaakt naar meer: 'Dit moeten we jaarlijks willen'

Veel opvarenden zijn bijzonder uitgedost
Veel opvarenden zijn bijzonder uitgedost © Richard Mulder
DEN HAAG - Het Varend Corso Westland moet elk jaar de Haagse grachten aandoen. Dat is de grote wens van Hart voor Den Haag. Een dikke week geleden voeren de boten voor het eerst door Den Haag. Dat was een succes en dus wil de partij het evenement jaarlijks laten terugkeren. Hart voor Den Haag gaat donderdag een voorstel hierover indienen in de vergadering van de gemeenteraad.
Het Varend Corso had de afgelopen editie een primeur. Het evenement duurde geen drie, maar vier dagen en op de vierde dag voeren de corsoboten door Den Haag. Deze extra Haagse dag wilde de organisatie al langer, maar door subsidieproblemen en de coronacrisis lukte dat de afgelopen jaren niet. Dit keer lukte het dus wel en verstrekte de gemeente Den Haag een eenmalige subsidie van 25.000 euro.
De Westlandse stoet in een Haags decor
De Westlandse stoet in een Haags decor © Omroep West
Maar als het aan Hart voor Den Haag ligt blijft het niet bij deze ene keer. De partij wil dat de gemeente elk jaar subsidie geeft. 'Het is een geweldig evenement waarbij de kades vol mensen stonden die genoten van prachtig versierde boten', zegt Hart voor Den Haag-fractievoorzitter Richard de Mos. 'Dit moeten we jaarlijks willen. Het draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de stad, de regionale samenwerking en het vormt tegelijkertijd een mooie impuls voor de Haagse ondernemers en werkgelegenheid.'

Geld besparen

Ook ziet de partij mogelijkheden voor extra samenwerking tussen Den Haag en het Westland. 'Er is in het Westland enorm veel werk voor Hagenaars die nu werkloos aan de kant staan', zegt raadslid Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag. 'Het Varend Corso doet aan Westland-promotie. Laten we tegelijk in de periode van het Corso ook promotie maken voor het aan het werk helpen van bijstandscliënten in het Westland. Dat kan Den Haag enorm veel geld besparen.'
Rob Baan (rechts) vaart zelf ook mee
Rob Baan (rechts) vaart zelf ook mee © Regio15
De organisatie van het Varend Corso is ook enthousiast en komt volgend jaar graag terug naar Den Haag. Volgens organisator Rob Baan was de Haagse route niet vanzelfsprekend, omdat de boten de stad via het water slechts op één manier in kunnen. Maar het experiment is geslaagd. 'Dit jaar was bedoeld om het uit te proberen, maar als het aan mij ligt gebeurt het vaker', zei Baan eerder tegen mediapartner Den Haag FM. Donderdag stemt de gemeenteraad over de motie van Hart voor Den Haag.