Luchtbellenmuur in Oude Rijn bij Katwijk voorkomt plastic in Noordzee

De Limes Bubble Barrier in actie in de Oude Rijn bij Katwijk
De Limes Bubble Barrier in actie in de Oude Rijn bij Katwijk © Omroep West
KATWIJK - In de Oude Rijn bij Katwijk aan Zee zorgt een systeem van luchtbellen ervoor dat kleine stukjes plastic uit het water worden gefilterd en dus niet in de Noordzee terecht kunnen komen. De Limes Bubble Barrier is een initiatief van Coast Busters, gemeenten en burgers en sinds deze week in gebruik.
Het idee kwam tot stand na een verontrustend onderzoek van Coast Busters, een stichting die zich inzet voor bestrijding van de plastic soep en plasticvrije stranden. 'We zagen heel veel stukjes plastic op het strand en bij de uitwatering van de rivier', vertelt voorzitter Claar Els van Delft in West Wordt Wakker op Radio West. 'Toen zijn we bij het gemaal het kroos gaan onderzoeken. Dat zag er op het oog best schoon uit, maar toen we beter keken, zagen we tussen het kroos hele kleine groen geworden stukjes plastic.'
Al die stukjes zijn door Coast Busters met de hand geteld. 'Echt een monnikenwerk. En van de uitslag zijn we echt geschrokken,' zegt Van Delft. Die schrik werd overgebracht op bestuurders rond de Oude Rijn en zo ging het balletje rollen. De provincie werd erbij betrokken, het hoogheemraadschap en heel veel gemeenten deden mee aan het project. 'Niet alleen Katwijk', zegt wethouder Jacco Knappe, 'maar ook heel veel andere gemeenten doen mee, van Woerden tot Katwijk'.
De Limes Bubble Barrier
De Limes Bubble Barrier © Omroep West

'Turbulentie door belletjes'

Nu ligt er dus een bubbeldeken in de Oude Rijn die vooral de kleinere plasticdeeltjes uit het water filtert. De grotere delen worden vaak al bij het gemaal een stukje terug uit het water gevist. 'Zo'n deeltje komt hier aangedreven en door de turbulentie van de belletjes een beetje omhoog geduwd', legt Van Delft uit. 'Omdat het scherm diagonaal ligt, drijven de plasticdeeltjes naar de afvalbak aan de zijkant, waar ze worden opgevangen.' Volgens haar vinden vissen en eenden de bubbels niet hinderlijk en komen ze er juist naartoe.
Coast Busters droomt er inmiddels van dat de Limes Bubble Barrier ook z'n weg vindt naar het buitenland. En voor de mensen in de buurt komt er een bezoekerscentrum waar alles rondom het systeem en de plastic soep wordt uitgelegd.