Utrechtsebaan vrijgegeven na blokkade, tientallen demonstranten aangehouden

Een demonstrant van Extinction Rebellion wordt aangehouden tijdens de blokkade van de A12
Een demonstrant van Extinction Rebellion wordt aangehouden tijdens de blokkade van de A12 © ANP
DEN HAAG - Milieuactivisten van Extinction Rebellion hebben woensdagmiddag een deel van de Utrechtsebaan (A12) geblokkeerd. De weg is inmiddels weer vrijgegeven voor het verkeer. De politie heeft na de demonstratie tientallen arrestaties verricht.
Aan het begin van de middag hadden tientallen actievoerders zich verspreid rond verzamelpunten in het centrum van Den Haag. Dit was onder andere bij het Paleis van Justitie, snackbar De Vrijheid en het Malieveld. Vervolgens zijn ze gezamenlijk de A12 opgeklommen en hebben met hun eigen voertuig de ingang van de snelweg bij de Bezuidenhoutseweg geblokkeerd.
De activisten hadden zich vastgeketend op het dak van een stilstaande auto en zich vastgeplakt aan het asfalt om het verkeer plat te leggen. Andere actievoerders hadden spandoeken en trommels meegenomen. Door een noodbevel hebben de politie en ME een einde aan het protest gemaakt. Een touringcar was aanwezig om de actievoerders af te voeren.
Extinction Rebellion blokkeert Utrechtsebaan (A12)

Blokkade zorgt voor gevaarlijke situaties

De klimaatactiegroep wil door het platleggen van de A12 een duidelijk statement maken. Zo ligt het ene stuk snelweg bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer en aan de overkant staat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Met de actie vraagt de groep aandacht voor een onmiddellijke stop op subsidies voor olie, kolen en gas.
Het protest is niet aangemeld bij de gemeente Den Haag. Die zegt dat blokkades niet zijn toegestaan. De gemeente laat in een eerder reactie weten dat actievoeren op snelwegen tot gevaarlijke situaties kan leiden. De actiegroep benadrukt dat de blokkade van de A12 losstaat van de boerenblokkades van de afgelopen dagen.
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren de A12 en eisen het stoppen van subsidie voor fossiele brandstoffen
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren de A12 en eisen het stoppen van subsidie voor fossiele brandstoffen © Regio15

Eerdere snelwegacties

Extinction Rebellion demonstreerde in oktober op de parallelweg boven de snelweg, ongeveer op dezelfde plek. Daarbij werden tientallen mensen gearresteerd. Zij gingen op de weg zitten en bleven daar urenlang.