Haags festival Jazz in de Gracht gaat opnieuw niet door

Jazz in de Gracht in 2019
Jazz in de Gracht in 2019 © Richard Mulder
DEN HAAG - Muziekevenement Jazz in de Gracht in Den Haag gaat ook dit jaar niet door. Na twee afgelaste edities door corona, is het voor de organisatie 'financieel en productietechnisch onmogelijk het festival te organiseren'.
De organiserende stichting schrijft dat in een mail die in handen is van mediapartner Den Haag FM. Het festival zou plaatsvinden op 25, 26 en 27 augustus op de Dunne Bierkade, Mauritskade en Scheveningse Veer. Maar volgens de organisatie hebben niet alle ondernemers gereageerd op een verzoek om een financiële bijdrage van 1250 tot 2500 euro, voor voorzieningen als toiletten en vuilcontainers.
'De bijdrage uit de deelnemende horecabedrijven zou, en zo zou het ook moeten zijn, een substantiële bijdrage leveren aan het festival', schrijft de organisatie in de mail. 'Immers, als horecabedrijf genereer je tijdens het festival enorme omzetten, dus is het logisch dat daar een financiële bijdrage tegenover staat. Wat ons betreft is de gevraagde 5 tot 10 procent meer dan redelijk, normaal is een evenementenafdracht boven de 20 procent van de omzet.'

'Vragen, voorwaarden en eisen'

Maar verschillende ondernemers stelden op het laatste moment nog vragen of hadden voorwaarden en eisen. 'Het is onmogelijk daar op zo'n korte termijn aan te voldoen voor de organisatie van zo een groot evenement. Voor dergelijke vragen, overleg of zelfs onderhandelingen is naar ons inziens tijd genoeg geweest en is alle ruimte geboden.'
'Het feit dat er geen toezeggingen van ondernemers zijn, maakt het financieel en productietechnisch onmogelijk om het festival te organiseren', schrijft de stichting in de mail. Daarom zal Jazz in de Gracht dit jaar opnieuw niet doorgaan.

Bezinnen op rol

De organisatie zegt zich 'te bezinnen op onze rol en nieuwe initiatieven als grootste jazz-aanjager in de jazzstad van Nederland' voor komend jaar.
Organisator Menno Doorschodt van Jazz in de Gracht is woensdagochtend door Den Haag FM om een reactie gevraagd, maar wilde geen toelichting geven op het besluit.