Haagse bunkerploeg opent ondergrondse bunkers: 'Hier is niemand meer geweest na de oorlog'

Een lid van de Haagse bunkerploeg bekijkt de munitiebunker uit de Tweede Wereldoorlog
Een lid van de Haagse bunkerploeg bekijkt de munitiebunker uit de Tweede Wereldoorlog © Omroep West
DEN HAAG - Met grote scheppen, zaklampen en rugzakken midden in de nacht op zoek naar bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Geen alledaagse hobby, maar voor de Haagse bunkerploeg is het de favoriete avondbesteding. De ploeg gaat in heel Europa op zoek naar Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en legt deze vervolgens vast in een app. Omroep West-verslaggever Annelies Dijkman ging een keer mee met de 'bunkerclub' in de Haagse duinen. 'Zo worden de bunkers voor eeuwig zichtbaar', zegt Ruud, een van de leden van de Haagse bunkerploeg, enthousiast.
Voordat de 'bunkermannen' op pad gaan, halen ze eerst heel wat gereedschap uit hun auto's. 'Ik heb hier scheppen, hamers, een zaklamp en prikstokken', somt Ruud op. Al ruim dertig jaar brengt de ploeg Europese bunkers in kaart op een app voor iedereen die deze bunkers wil bekijken. Maar daarnaast is de app ook heel handig voor hun eigen zoektochten naar nieuwe bunkers. Doordat het donker is, kan de bunkerploeg namelijk minder goed zoeken. De app fungeert dan als hun navigatiesysteem richting een nieuwe bunker.
Na een tijdje rondstruinen en zoeken door de duinen, staat de bunkerploeg boven een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. 'Heeft iemand een prikstok?', vraagt een van de 'bunkeraars'. 'Je ziet de bunker namelijk niet, maar je hoort hem wel als je daarmee in het zand steekt', legt Ruud uit. Er klinkt inderdaad een tikkend geluid wanneer een lid van de bunkerploeg zijn prikstok een paar keer in het zand steekt.

Beetje puin en een kapotte fietsband

Nadat een andere bunkerzoeker met een grote schep een kuil heeft gegraven, is de ingang van de bunker gevonden. 'Maar het gat is nog niet groot genoeg. Dus wij gaan hem even wat groter maken, zodat iedereen goed naar binnen kan kruipen', voegt hij toe. Vervolgens haalt een andere bunkerzoeker met een ijzeren staaf en een hamer wat steen en zand weg, waardoor de toegang naar de bunker steeds groter en groter wordt.
Daarna glijden de mannen één voor één de bunker binnen. Wanneer Ruud door het gat is gekropen, kijkt hij zijn ogen uit. 'Een schone bunker die mooi is geverfd. Er ligt alleen een klein beetje puin en een kapotte fietsband', vertelt hij. 'Hier op de muur staat ''munition''. Er hebben hier waarschijnlijk pistoolpatronen gelegen', voegt hij toe. 'Dit staat er dus al sinds het begin van de oorlog op deze muur en daarna is er niemand meer geweest, want de bunkers zijn tussen 1946 en 1948 dichtgemaakt.'

Iedereen kan bunkers bekijken

Als de mannen alles hebben bekeken, beginnen ze foto's te maken. 'We maken foto's van ieder hoekje en gaatje. Die zetten wij in de app', legt Ruud uit. 'Met deze app kan iedereen op zoek naar bunkers in Europa. Door de foto's kunnen mensen die niet in de bunker kunnen kijken, toch op een veilige manier zien hoe deze er van binnen uitziet', voegt hij toe. 'Zo worden de bunkers voor eeuwig zichtbaar.'