Drillrapruzie eindigt in steekpartij, OM eist celstraffen tegen tieners

Zoektocht in de omgeving van de Thijssestraat na de steekpartij van 6 mei
Zoektocht in de omgeving van de Thijssestraat na de steekpartij van 6 mei © Regio15
DEN HAAG - Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat een jongen van 17 uit Lelystad bijna een half jaar de cel in voor een steekpartij in de Haagse Thijssestraat. Daarbij raakte het 14-jarige slachtoffer zwaargewond. Een tweede verdachte van 18 uit Groningen hoorde acht maanden voorwaardelijke jeugddetentie tegen zich eisen.
De steekpartij was op 6 mei vorig jaar. Twee groepen van ieder zeven jongens hadden elkaar via social media uitgedaagd. 'Op Snapchat werd stoer gedaan om elkaar op te zoeken met messen, zonder dat daar echt een reden voor werd gegeven', aldus het OM eerder. De groepen spraken af om elkaar te ontmoeten in het Schipperskwartier in Den Haag, beiden gewapend met messen.
Het had weinig gescheeld of het 14-jarige slachtoffer had het niet overleefd. De tiener werd zo diep met een mes in zijn lichaam gestoken, dat zijn lever en longen werden geraakt. Dat meldde het OM na de eerste rechtszitting in de zaak.
De jongens uit de ene groep zouden leden zijn van drillrapgroep SK6, een naam die refereert aan het Schipperskwartier. Familie en vrienden van het 14-jarige slachtoffer uit de Thijssestraat zouden op hun beurt deel uitmaken van het Delftse ZQ. ZQ staat naar verluidt voor zero-quinze; oftewel 015, het netnummer van Delft. Drillrap is een uit Amerika overgewaaide hiphopstroming waarin onder meer geweld wordt verheerlijkt.

Verdachte Myron doodgestoken

De eerste twee verdachten van de steekpartij, jongens van 17 jaar, hoorden eerder al celstraffen tegen zich eisen. Deze week staan nog vier verdachten voor de rechter. De jongen van 17 uit Lelystad en een 18-jarige Groninger hebben dus een half jaar cel en een voorwaardelijke celstraf tegen zich horen eisen.
Het OM beschrijft wat er gebeurde: 'Op camerabeelden is te zien hoe het slachtoffer meteen werd ingesloten en opgejaagd door de zeven uitdagers. Pas om het hoekje, buiten zicht van de beveiligingscamera's, werd de jongen gestoken. Daarna is te zien hoe de zeven jongens wegvluchten, allemaal met messen in hun handen.' Wie heeft gestoken is niet duidelijk, maar voor de officier van justitie doet dat er niet toe: 'Iedereen wist donders goed wat er moest gebeuren tijdens deze confrontatie.'

Wraakactie liep dodelijk af

Het 14-jarige slachtoffer werd gestoken bij zijn oor en in zijn romp. Bij die tweede messteek zijn ook zijn lever en longen geraakt. Volgens het OM heeft de jongen zijn leven te danken aan het snelle handelen van het ambulancepersoneel. 'Opnieuw een voorbeeld dat het vreselijk mis kan gaan als kinderen met messen de straat op gaan', zegt het OM.
Van de verdachten moeten er zes voor de rechter verschijnen. De zevende, de 17-jarige Myron, werd iets meer dan een uur na de steekpartij doodgestoken op de Rijswijkseweg. Het OM denkt dat vrienden van de 14-jarige jongen uit waren op wraak. De verdachten van die steekpartij staan in oktober voor de rechter.

Jeugddetentie en jeugd-tbs

Vorige week donderdag verschenen twee 17-jarige jongens die betrokken waren bij de eerste steekpartij in de Thijssestraat al voor de rechter. Het OM heeft tegen één van hen een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist. Tegen de ander is achttien maanden jeugddetentie geëist, waarvan 327 dagen voorwaardelijk. Ook wil justitie dat hij een taakstraf van 200 uur krijgt.
Donderdag moeten de laatste twee verdachten voorkomen. De zittingen in deze zaak zijn achter gesloten deuren, omdat de verdachten allemaal minderjarig waren op het moment van het steekincident.