Westlanders drie maanden langer opgescheept met gele afvalzakken aan lantaarnpaal

Gele afvalzakken aan lantaarnpalen zijn een bron van ergernis
Gele afvalzakken aan lantaarnpalen zijn een bron van ergernis © Omroep West
WESTLAND - Gele afvalzakken aan een lantaarnpaal: het is al maanden een grote ergernis onder Westlanders. En dat blijft nog wel even zo. De bedoeling was om eind deze maand te stoppen met deze manier van afvalinzameling, maar de zakken blijven tot 1 november in het straatbeeld te zien. De keiharde verkiezingsbelofte: 'We stoppen binnen zestig dagen met de gele zakken', kan niet worden waargemaakt door de nieuwe coalitie.
Het ophangen van gele zakken aan lantaarnpalen met daarin plastic, blik en drinkpakken (zogenoemd pbd-afval) is sinds september vaste prik voor inwoners van Westland. De Lier was als eerste dorp aan de beurt, daarna volgden de andere kernen van Westland. De nieuwe manier van afval aanbieden kon al vanaf het begin op kritiek rekenen. 'Een walgelijk gezicht als je door het dorp heen rijdt met die zakken eraan', liet een voorbijganger aan mediapartner WOS weten. Verder raakten ondergrondse containers snel vol en gemeentewerkers die de ophangkronen aan lantaarnpalen bevestigden werden zelfs bedreigd.
Het nieuwe gemeentebestuur van Westland, bestaande uit Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en VVD Westland, maakten korte metten met het afvalsysteem. 'Over drie maanden hoeven Westlanders hun afval niet meer aan een lantaarnpaal te hangen', vertelde fractievoorzitter Peter Duijsens als de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Dat blijkt niet haalbaar.

Vakantie gooit roet in het eten

Duijsens stelt in een verklaring aan de WOS dat communicatie over een nieuw inzamelsysteem in de zomervakantie onwenselijk is. Bovendien zou het in stappen terugkomen op de grijze afvalbak voor afvalinzamelaar Renewi problemen opleveren. 'En dat gaat veel te veel geld kosten', zegt raadslid André van den Berg van GemeenteBelang Westland. Bovendien beschikt Renewi in de zomermaanden over minder personeel. Duijsens roept inwoners op om nog even vol te houden.
De bedoeling is dat inwoners van Westland per 1 november weer om de twee weken de grijze bak voor het restafval aan de kant van de weg zetten. Dat is nu om de drie weken. De bovengrondse containers waarin je de gele pbd-zakken kwijt kunt verdwijnen. Het is niet zo dat het scheiden van afval voor niks is geweest. Van den Berg: 'Bij het nieuwe afvalinzamelingsysteem zal afvalverwerker HVC 75 procent van het vuilnis scheiden.'