Scootmobielers demonstreren in Haags stadhuis tegen snelheidslimiet: 'Waanzin!'

Scootmobielers protesteren tegen de snelheidslimiet van 8 kilometer per uur in het stadhuis van Den Haag
Scootmobielers protesteren tegen de snelheidslimiet van 8 kilometer per uur in het stadhuis van Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - In het stadhuis van Den Haag hebben donderdagochtend tientallen scootmobielers gedemonstreerd tegen de verlaging van de snelheidslimiet van 16 naar 8 kilometer per uur. Ze zijn het niet eens met het besluit dat scootmobielen van de gemeente voortaan worden gehalveerd in hun snelheid, terwijl gekochte exemplaren wel de normale snelheid mogen rijden. 'Dit is waanzin', vindt een boze gebruiker van een scootmobiel.
De protesterende scootmobielers verzamelden zich in het Atrium van het stadhuis. Ze hadden borden met zich mee met daarop een doorgestreepte 8, verwijzend naar de snelheid die ze voortaan mogen rijden.
De SP spreekt van een onbegrijpelijk besluit en heeft tijdens de raadsvergadering met Hart voor Den Haag, Partij voor de Dieren, Haagse Stadspartij en ChristenUnie/SGP een voorstel ingediend om maatwerk toe te passen. Ook collegepartijen PvdA, D66 en GroenLinks steunen de motie. Daarmee is er een meerderheid in de raad. Donderdagavond wordt er gestemd of de gemeente doorgaat met dit plan, maar het lijkt er dus op dat dit niet het geval is.

Voorstel zorgt voor gevaarlijke situaties

De gebruikers van scootmobielen hopen dat het voorstel wordt teruggedraaid. Ze vrezen dat er anders gevaarlijke situaties ontstaan op de weg. 'We rijden dan eigenlijk te langzaam voor een fietspad', vertelt een aanwezige. Dick Reuselaars heeft zijn scootmobiel van de gemeente gekregen en spreekt over een belachelijk plan. 'We zitten tussen de e-bikers die je met 40 kilometer per uur voorbij rijden. Dat mag dan weer wel zonder helm', reageert Reuselaars verontwaardigd.
De gemeente laat weten dat het om een pilot gaat. Volgens een woordvoerder loopt de proef nu en wordt het in principe eind dit jaar geëvalueerd. De snelheidsverlaging moet volgens de gemeente gevaarlijke verkeerssituaties tegengaan. Fractievoorzitter van de SP, Lesley Arp, betwijfelt of het echt veiliger zal zijn als een scootmobiel voortaan maar 8 kilometer per uur mag. 'Je zal altijd mensen hebben die afspraken buiten de wijk hebben. Ze gaan dan op het fietspad en dat leidt weer tot veel ergernissen.'
© Den Haag FM

Dubbele reistijd

Ook zijn scootmobielers boos dat ze voortaan veel langer onderweg zijn naar een afspraak. 'Mijn zoon woont in Scheveningen. Normaal gesproken ben ik vanuit Loosduinen een half uur onderweg, maar door de nieuwe invoering is dat straks het dubbele', vertelt een demonstrant.