Brand in zonnepanelen zorgt voor onrust: hoe gevaarlijk zijn ze?

Brandweer in actie bij de dakbrand met zonnepanelen in Moerkapelle | Media TV
Brandweer in actie bij de dakbrand met zonnepanelen in Moerkapelle | Media TV
REGIO - Er is haast geen nieuwbouwwijk te vinden waar geen zonnepanelen op het dak liggen. In menig appgroep van buurtbewoners was de schrik dan ook groot toen woensdag in Moerkapelle brand uitbrak op een dak met zonnepanelen. Een woordvoerder van Veiligheidsregio Hollands Midden heeft 'het sterke vermoeden' dat de brand inderdaad door de panelen is ontstaan, maar onderzoek moet dat nog uitwijzen. Moeten bezitters van deze zwarte rechthoekige installaties zich zorgen maken?
De brandweer van Moerkapelle had woensdag uren nodig om de brand onder controle te krijgen. Bart Lybeert heeft een huis gekocht in Hof van Haag, een nieuwbouwwijk op de grens van Wateringen en Den Haag. Bij die nieuwbouwhuizen worden standaard zonnepanelen geleverd. De brand in Moerkapelle ging daarom al snel rond in de appgroep van de toekomstige buren. 'Het baarde ons meteen zorgen', vertelt de nieuwe bewoner. Andere bewoners reageerden al niet minder geschrokken, zoals het in veel appgroepen van wijkbewoners tekeer ging. Moeten wij ons zorgen maken?
Het is niet de eerste keer dat zonnepanelen een rol spelen bij dakbranden. Zo vlogen in de Wissingstraat in Delft tot twee keer toe zonnepanelen in de fik. Er werd door bewoners gevreesd dat de panelen niet van goede kwaliteit zijn en mogelijk verkeerd zijn gemonteerd. Dat laatste was inderdaad het geval, zo bevestigt een woordvoerder van aannemer BAM. Inmiddels heeft het bouwbedrijf alle zonnepanelen in de Delftse wijk gecontroleerd en waar nodig aangepast.
Gesmolten zonnepanelen in de Delftse Wissingstraat
Gesmolten zonnepanelen in de Delftse Wissingstraat © Regio15

Professionele installatie heel belangrijk

De paniek onder (toekomstig) eigenaren van zonnepanelen is volgens makelaar Arjen Noordam uit De Lier niet nodig. 'Als zonnepanelen goed geïnstalleerd zijn door gekwalificeerd personeel, is de kans op brand heel klein.' Zonnepanelenleverancier Wattco uit Maasdijk beaamt dat. 'Wat gebeurt er als je een stekker verkeerd in het stopcontact steekt?', legt hij voor. 'Dan knalt de aangesloten apparatuur eruit.' Datzelfde kan volgens hem ook met zonnepanelen gebeuren.
Ruud van Herpen, praktijkhoogleraar brandveiligheid aan de Technische Universiteit Eindhoven, deed eerder onderzoek naar dakbranden waar zonnepanelen bij betrokken waren. 'Vaak zijn het hele lastige branden, omdat de panelen op een houten dakconstructie rusten. Als het vuur overslaat naar het dak kan het uren duren voordat het vuur onder controle is.' Volgens hem is het risico op brand met indakpanelen - waarbij dakpannen zijn vervangen door zonnepanelen, zoals in Moerkapelle het geval was - zelfs twee keer zo groot dan bij exemplaren die op stenen dakpannen bevestigd zijn.
De dakbrand heeft veel schade aangericht
De dakbrand heeft veel schade aangericht © Media TV

Haastige spoed is zelden goed

De vraag naar zonnepanelen is volgens de praktijkhoogleraar heel groot. 'Overal worden nieuwbouwwijken opgeleverd met zonnepanelen op of in het dak.' Als de bedrading niet goed is aangesloten kan het volgens hem onder zonnepanelen snel heet worden.
'Door de haast is de installatie niet overal even kundig gegaan', aldus Van Herpen. Al blijft het voor huiseigenaren lastig om dat te controleren. 'Je klimt niet even het dak op voor een check, dat doe je niet. Gelukkig gaat het ook vaak heel goed', zo stelt de hoogleraar gerust.