Scheveningen krijgt monument voor slachtoffers surfdrama

Bij het Noordelijk Havenhoofd zijn na het drama vissen geschilderd, het symbool van Scheveningen
Bij het Noordelijk Havenhoofd zijn na het drama vissen geschilderd, het symbool van Scheveningen © ANP
DEN HAAG - Bij het Noordelijk Havenhoofd op Scheveningen komt een monument voor de vijf surfers die daar verdronken. De gemeente Den Haag geeft toestemming voor het plaatsen van een gedenkplaat. Het is nog niet bekend wanneer die wordt onthuld.
Op 11 mei 2020 kwamen voor de kust van Scheveningen vijf mannen om het leven. Joost, Sander, Pim, Max, en Mathijs. Een combinatie van harde wind, stroming en een dikke schuimlaag werd de ervaren surfers en zwemmers fataal. De oudste was 38, de jongste 23. Later dat jaar werden de slachtoffers herdacht met een paddle-out. Zo'n 250 surfers deden mee aan de ceremonie waarbij surfers stilstaan bij het overlijden.
De dood van de vijf mannen sloeg een krater in de Scheveningse surfgemeenschap. Het drama maakt ook grote indruk op de redders. Voor strandtent The Shore ontstond een bloemenzee en op de rotsblokken van het havenhoofd verschenen vijf witte haringen ter nagedachtenis aan de vijf slachtoffers. Daar komt nu dus een gedenkplaat bij.
Joost, Sander, Mathijs, Pim en Max | Foto's: Facebook / Nabewerking: Omroep West
Joost, Sander, Mathijs, Pim en Max | Foto's: Facebook / Nabewerking: Omroep West

Helden van de Kust

Omroep West maakte eerder een documentaire over het surfdrama op Scheveningen. De Westdoc Helden van de Kust is hier terug te zien.