Jozef reed onder invloed, veroorzaakte een aanrijding en vloog over de kop: 'Veel van geleerd'

Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter
Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter © Theresa Hartgers
DEN HAAG - De 22-jarige Jozef uit Rotterdam besloot twee jaar geleden met te veel alcohol en THC in zijn bloed, toch nog achter het stuur te kruipen om een aantal mensen thuis te brengen. Hij veroorzaakte een aanrijding in Den Haag, besloot er snel vandoor te gaan en vloog uiteindelijk in zijn vluchtpoging met de auto over de kop.
Dit is een verhaal uit onze serie Bij de Politierechter.
Inmiddels, twee jaar verder, moet hij voorkomen voor rijden onder invloed en het verlaten van een plaats van ongeval. De aanrijding was in mei 2020 bij het Hildebrandplein in Den Haag. De 22-jarige Jozef reed richting de stoplichten en botste op een auto die stond te wachten.
Jozef besloot door te rijden en nam een afslag, waarna hij even later op de een of andere manier over de kop is gevlogen met zijn auto. Hij had meerdere passagiers bij zich. Wonder boven wonder raakte niemand gewond tijdens de aanrijding én het tweede ongeluk. Degene die hij in eerste instantie aanreed, heeft destijds aangifte tegen hem gedaan.

Nog behoorlijk zenuwachtig

Hoewel het al een tijd geleden is, lijkt de 22-jarige nog behoorlijk zenuwachtig. Hij is netjes gekleed en neemt met zijn advocaat plaats. Als de eerste verdenkingen zijn doorgenomen, vraagt de rechter om meer uitleg.
Jozef was die dag aan het borrelen met een vriend, zegt hij. Ook had hij wat gerookt. 'Later kwam zijn zusje met nog een paar vriendinnen langs. Het was gewoon genieten, drinken, chillen. Maar hun ouders belden dat ze toch wel naar huis moesten komen. Ze waren minderjarig. Toen ben ik zo stom geweest om in de auto te stappen en hen te brengen', aldus Jozef.

'Een klein kusje'

Het was rond 02.00 's nachts toen hij een aanrijding veroorzaakte bij de kruising bij het Hildebrandplein. Daarna ging het nog een keer mis. Hij verloor blijkbaar de controle over het stuur en de auto belandde op zijn kop. 'Als ik terugkijk, heb ik heel veel spijt. Ik dacht niet aan de consequenties. Ik denk echt beter na over de dingen die ik nu doe', gaat Jozef weer verder.
Het stoplicht stond volgens hem op oranje en de automobilist voor hem trapte volgens Jozef opeens op de noodrem. 'Ik remde ook gelijk, maar mijn kenteken kwam tegen zijn kenteken. Het was een klein kusje. Ik stapte uit. Alleen ik vond de personen in de auto, ze waren met z'n vieren, heel bedreigend overkomen. Er ontstond paniek bij ons in de auto. Het was actie reactie: ik ben toen weggereden.'

'Achter me aangezeten'

Volgens de rechter heeft de andere automobilist toch iets anders verklaard. 'De aangever zei dat hij al stilstond. Hij zegt wel zachtjes te zijn aangeraakt door een BMW, maar dat u toen gelijk rechtsaf sloeg en niet bent uitgestapt. Daarna besloot hij achter u aan te gaan en zag opeens dat de auto op z'n kop was beland.'
Jozef beweert toch echt dat hij eerst probeerde om met de bestuurder te praten. Alleen vond hij de situatie te bedreigend. 'Hij heeft ook constant achter me aangezeten toen ik eenmaal besloot weg te rijden.'

'Geen sprake van dreigende situatie'

Andere getuigen beweren echter ook dat Jozef met een behoorlijke snelheid op de man afkwam en er na de aanrijding direct vandoor ging, zegt de rechter. 'Geen van de getuigen heeft het erover dat u probeerde uit te stappen en dat er sprake was van een dreigende situatie.'
De Rotterdammer blijkt verder niks op zijn strafblad te hebben. Hij is zijn auto kwijtgeraakt door het ongeval, maar heeft inmiddels zijn leven weer op de rit, zegt hij. Zijn rijbewijs is hij acht maanden kwijt geweest, maar inmiddels heeft hij die alweer een tijd terug. In de tussentijd is er niks gebeurd.

'Meneer mag van geluk spreken'

De officier van justitie vindt alle twee de feiten bewezen. Ze eist een werkstraf van vijftig uur. 'Meneer mag van geluk spreken dat iedereen er op deze manier vanaf is gekomen.' Maar ze houdt ook rekening met zijn blanco strafblad en dat hij zich sindsdien netjes heeft gedragen. Ook dat het al twee jaar geleden is gebeurd, speelt mee in de strafeis.
Volgens de advocaat van Jozef heeft de gebeurtenis flinke impact gehad op zijn cliënt. 'Mijn cliënt heeft hier gigantisch van geleerd: hij heeft op zijn donder gehad, heeft zijn rijbewijs verloren en toentertijd ook zijn baan als gevolg.' Hij hoopt dat een deel van de taakstraf voorwaardelijk wordt opgelegd.

'Een grote levensles geweest'

Jozef wil nog kwijt: 'Het is een grote levensles geweest. Ik heb er nachten niet van kunnen slapen. Ik heb hele zware periodes gehad en denk nu tien keer na voordat ik wat doe.'
De rechter besluit inderdaad een deel voorwaardelijk op te leggen. Jozef wordt veroordeeld tot vijftig uur taakstraf, waarvan twintig uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. 'Het is wel ernstig geweest. Een auto over de kop, terwijl daar ook minderjarigen inzaten', reageert ze onder meer. Jozef en zijn advocaat vinden het passend. 'Ik ben het ermee eens. Ik hoop dat ik het hiermee kan afsluiten', zegt Jozef.
De namen zijn gefingeerd in verband met de privacy.