'Ultieme fantasie' om vrouw neer te steken levert Hagenaar drie jaar cel en tbs op

Een agent ter plaatse bij het appartementencomplex waar de man zijn buurvrouw neerstak
Een agent ter plaatse bij het appartementencomplex waar de man zijn buurvrouw neerstak © Regio15
DEN HAAG - De 43-jarige Hagenaar die eind vorig jaar zijn buurvrouw met een priem in haar zij stak, heeft vrijdag van de rechter drie jaar cel en tbs met voorwaarden opgelegd gekregen. De man voerde zijn 'ultieme fantasie' uit toen hij een pakketje met daarin een luier aan de buurvrouw gaf en haar daarna stak. De straf valt twee jaar lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), omdat volgens de rechter niet bewezen kan worden dat de man schuldig is aan poging tot moord.
Tijdens de rechtszaak twee weken geleden bleek dat de Hagenaar al langer rondliep met fantasieën over het neersteken van een vrouw. 'Meestal heb ik een veiligheidspal', verklaarde hij bij de politie waarom hij tot voor de steekpartij nooit ingegaan was op zijn fantasie. 'Maar die heeft vandaag niet gewerkt.' Als hij op 27 december 2021 zijn buurvrouw langs het keukenraam van zijn woning aan de Uitgeeststraat ziet lopen, besluit hij in actie te komen.
'Ik dacht, zal ik het doen? Ik zat eigenlijk nog in dubio, maar ik heb het toch gedaan. Ik heb mij aangekleed. Ik heb mijn jas aangetrokken. Ik heb het pakketje klaargemaakt. De priem opgezocht. Ik ben de deur uitgegaan', verklaarde de man in de rechtszaal. Hij belde een uur nadat de vrouw langsliep bij haar aan met het pakketje, dat hij bij zich had als excuus. Daar zat een luier in, een belangrijk onderdeel van zijn fantasie. Toen de buurvrouw het pakketje openmaakte stak hij de priem in haar zij.

Gevaar voor de maatschappij

De impact voor het slachtoffer is enorm, zei het OM. De buurvrouw ging de strijd met de man aan en moest vechten voor haar leven om de woning uit te vluchten. 'De buurvrouw zal zich voor altijd de vraag stellen: wat was er gebeurd als ik niet weg had kunnen komen?', stelde de officier van justitie.
'De verdachte heeft een uur de tijd genomen en had in dat uur kunnen beslissen het niet te doen', bepleitte de officier tijdens de zitting. 'Toch deed hij het.' De man is volgens het OM een gevaar voor de maatschappij en daarom eiste de officier van justitie vijf jaar cel en tbs met voorwaarden voor poging tot moord.

Lagere straf dan eis

De rechter kwam tot de conclusie dat de man schuldig is aan poging tot doodslag. 'De rechtbank gaat ervan uit dat de verdachte weliswaar handelde vanuit een bepaald plan om het slachtoffer te steken, maar dat zijn plan 'slechts' inhield om haar op een zodanige manier te steken dat hij geen dodelijk letsel bij haar zou veroorzaken.' Ook is de Hagenaar verminderd toerekeningsvatbaar. Daarom valt de straf twee jaar lager uit dan de eis van het OM.