Gaslek in hoofdgasleiding Boskoop gedicht, omwonenden kunnen veilig terugkeren naar huis

© Regio15
BOSKOOP - Het lek in de hoofdgasleiding aan Zijde in Boskoop is gedicht. Daarmee is het gevaar geweken, alle bewoners kunnen veilig terugkeren naar huis, dat bevestigt de brandweer. Netbeheerder Liander was iets voor half vier klaar met de werkzaamheden en heeft het lek definitief kunnen sluiten.
Tijdens werkzaamheden aan de weg was een hoofdgasleiding geraakt, met een doorsnee van 20 centimeter. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Hollands Midden spoot het gas recht omhoog en kwam het verderop in de wijk weer naar beneden. 'Maar met een professionele ballon werd het gat provisorisch gedicht waardoor het acute gevaar was geweken,' zegt de brandweer. Later kon de netbeheerder het gaslek definitief sluiten.
Vanwege het gevaar moesten bewoners van tientallen woningen hun huis uit. Ook was de ruime omgeving rond het gaslek afgezet. Die afzetting is inmiddels opgeheven.

Alles weer hersteld

Netbeheerder Liander heeft het gaslek kunnen verhelpen door een blokkade in de gasleiding te plaatsen. Daardoor stroomde er geen gas meer door het deel met de beschadiging en kon dat worden gerepareerd. Een paar huizen in de buurt zaten tot die tijd zonder gas. 'Meestal komen veel huizen zonder gas te zitten als we een stuk van de leiding vrijschakelen', zegt een woordvoerder van Liander. 'Maar omdat gas van meerdere kant kwam, ging het nu maar om vier woningen.'
Omdat de gasleiding onder een drukke kruising ligt die straks ook weer moet worden geasfalteerd werd door de medewerkers van Liander besloten dat het kapotte deel helemaal wordt vervangen. Dat betekende dat de werkzaamheden iets langer duurden dan normaal. De brandweer bevestigt dat alle bewoners veilig zijn teruggekeerd naar hun woningen.
Een gaslek aan Zijde in Boskoop
Een gaslek aan Zijde in Boskoop © MediaTV