In Leiden beschoten huis te linken aan geteisterde nachtclubs en bedrijfspand waar granaat lag

Onderzoek aan de Sparrenrode in Leiden
Onderzoek aan de Sparrenrode in Leiden © Regio15
LEIDEN - Twee recente schietpartijen en de vondst van een handgranaat in Leiden staan niet op zichzelf. Uit onderzoek van Sleutelstad en Omroep West blijkt dat er een nauw verband is met grof geweld tegen nachtclubs in Zoetermeer en Rotterdam, waarbij ook handgranaten en automatische wapens werden gebruikt. De schietpartijen in Leiden, op een woonhuis en een bedrijf, zijn via een web van ondernemingen en adressen te linken aan de Zoetermeerse en Rotterdamse clubs.
De centrale figuur in dat grote netwerk van ondernemingen, bedrijfspanden en woonhuizen is de 33-jarige Leidenaar Ibrahim Y. Een deel van zijn bedrijven staat ingeschreven op het adres aan de Kenauweg in Leiden waar onlangs een handgranaat werd gevonden.
Via een andere onderneming wordt hij gelinkt aan het woonhuis aan de Sparrenrode waar de kogels eerder deze week door de deuren en ramen vlogen. Ook het huis ernaast is direct aan hem te linken en is bovendien van dezelfde eigenaar als het bedrijfspand aan de Kenauweg.
Even na de beschieting werd een motorscooter en een automatisch wapen gevonden
Even na de beschieting werd een motorscooter en een automatisch wapen gevonden © Regio15
Y. is de eigenaar van de met geweld geteisterde clubs Magnum in Zoetermeer en Blu in Rotterdam. Hij sprak zich daar al meerdere malen in het openbaar over uit. Buren van de beschoten woning aan de Sparrenrode bevestigen dat de man die er woont de eigenaar is van meerdere nachtclubs.
Y. zei in mei 2019 in een video van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dat hij wordt afgeperst. 'Ik werd benaderd en daarin werd mij duidelijk gemaakt dat als ik niet zou betalen, mijn zaak zou worden gesloten', sprak hij als eigenaar van Club Blu. 'Korte tijd daarna werd er een handgranaat voor mijn deur gevonden en vervolgens werd mijn zaak beschoten.'
Het AD meldde ruim een maand geleden dat de politie beslag heeft gelegd op het huis van Y. in Leiden, nadat hij werd aangemerkt als verdachte in een onderzoek naar witwassen van drugsgeld. Of dat om de beschoten woning aan de Sparrenrode gaat, blijft echter onduidelijk.
De gemeente Leiden, die eigenaar is van de grond, laat in een reactie weten niet bekend te zijn met inbeslagname van de woning. 'Het perceel staat op naam van de gemeente Leiden. Het pand is in eigendom van een woningcorporatie', zegt een woordvoerder.
De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie heeft een handgranaat aan de Kenauweg verwijderd
De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie heeft een handgranaat aan de Kenauweg verwijderd © Regio15

Opnieuw beschoten

Ook het Zoetermeerse pand van nachtclub Magnum werd eerder in beslag genomen. Dat verhinderde niet dat eind juni in één weekend zowel die Zoetermeerse nachtclub als Club Blu in Rotterdam opnieuw werden beschoten. In datzelfde weekend werd ook Marrakesh Lounge in Leiden voor een tweede keer onder vuur genomen en op de maandag erna werd de handgranaat aan de Kenauweg in Leiden gevonden.
De relatie tussen Y. en Marrakesh Lounge wordt overigens niet direct duidelijk. De 33-jarige Leidenaar was zeven jaar geleden wel betrokken bij de onderneming maar die band werd toen, in ieder geval op papier, verbroken. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden zinspeelde deze week wel op een relatie tussen de verschillende incidenten, iets dat hij donderdagavond in de gemeenteraad nog eens herhaalde over de beschieting in de Merenwijk.
De shishalounge was al dichtgetimmerd
De shishalounge was al dichtgetimmerd © MediaTV
Zowel het bedrijfspand aan de Kenauweg, de met houten platen afgedichte Marrakesh Lounge, als de woning aan de Sparrenrode zijn door burgemeester Lenferink in eerste instantie voor twee weken gesloten. 'We gaan Marrakesh Lounge ook voor langere tijd sluiten en dat voornemen hebben we ook met het pand aan de Kenauweg', aldus Lenferink.

In de as gelegd

Of dat het geweld kan stoppen, is nog de vraag. Na meerdere geweldsincidenten werd Club Magnum in Zoetermeer eind 2019 permanent gesloten door het stadsbestuur. Dat verhinderde niet dat Y. in 2021 een doorstart wilde maken met de club, waarna het leegstaande pand in de as gelegd door een brand die vermoedelijk is aangestoken. En daar bleef het niet bij, want nog geen twee weken geleden werden kogelhulzen gevonden bij de voormalige club.
Ook Club Blu in Rotterdam werd de afgelopen weken een aantal keer beschoten. Daarbij schoten de daders een automatisch wapen leeg op de nachtclub. Recent plaatste de politie cameratoezicht rondom de nachtclub.
Pogingen om Y. te bereiken voor een reactie op het recente geweld leverden vooralsnog niets op.
Brandweerlieden bestrijden het vuur in Club Magnum
Brandweerlieden bestrijden het vuur in Club Magnum © Regio15