Rotterdammer aangehouden voor schieten op huis aan Leidse Sparrenrode

De politie doet onderzoek in de Sparrenrode in Leiden
De politie doet onderzoek in de Sparrenrode in Leiden © Regio15
LEIDEN - Er is een 33-jarige Rotterdammer aangehouden als verdachte van het schieten op een huis aan de Sparrenrode in Leiden. Dat gebeurde afgelopen donderdag. De man zit sinds vrijdag vast en zijn betrokkenheid wordt verder onderzocht. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris, laat de politie weten.
Het huis aan de Sparrenrode in de Merenwijk raakte in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd door de kogelregen. De politie vond meerdere hulzen bij de woning. Het huis bleek leeg te zijn. Buurtbewoners vertelden dat ze wakker schrokken van harde knallen, die mogelijk uit een automatisch wapen kwamen. Zo'n wapen is later teruggevonden naast een motorscooter, die waarschijnlijk door de daders is gebruikt en is achtergelaten na een val.
Even na de beschieting werd een motorscooter en een automatisch wapen gevonden
Even na de beschieting werd een motorscooter en een automatisch wapen gevonden © Regio15
Uit onderzoek van Omroep West en Sleutelstad blijkt dat het incident in verband staat met grof geweld tegen nachtclubs in Zoetermeer en Rotterdam, waarbij handgranaten en automatische wapens werden gebruikt. Schietpartijen in Leiden, op het woonhuis en een bedrijf, zijn via een web van ondernemingen en adressen te linken aan de Zoetermeerse club Magnum en Blu in Rotterdam. De centrale figuur in dat grote netwerk van ondernemingen, bedrijfspanden en woonhuizen is de Leidenaar Ibrahim Y., de eigenaar van de twee clubs.

Ook burgemeester vermoedt verband

Een deel van de bedrijven van Y. staat ingeschreven op het adres aan de Kenauweg in Leiden, waar onlangs een handgranaat werd gevonden. Via een andere onderneming wordt hij gelinkt aan het beschoten woonhuis aan de Sparrenrode. Ook het huis ernaast is direct aan hem te linken en is bovendien van dezelfde eigenaar als het bedrijfspand aan de Kenauweg.
Ook de Leidse burgemeester Lenferink liet in de gemeenteraad weten dat hij 'het stellige vermoeden' heeft dat het incident bij het huis aan de Sparrenrode te maken heeft eerdere incidenten in de stad. Daarbij hoort ook het beschieten van shishalounge Marrakesh Lounge aan de Herenstraat. De relatie tussen Y. en die shishalounge wordt overigens niet direct duidelijk uit het onderzoek van Omroep West en Sleutelstad. Ibrahim Y. was zeven jaar geleden wel betrokken bij de onderneming maar die band werd toen, in ieder geval op papier, verbroken.

Panden gesloten

Zowel het bedrijfspand aan de Kenauweg, de met houten platen afgedichte Marrakesh Lounge, als de woning aan de Sparrenrode zijn door burgemeester Lenferink in eerste instantie voor twee weken gesloten. Het politieonderzoek naar andere verdachten loopt nog.
Kogelgaten in de voordeur van de woning in Leiden
Kogelgaten in de voordeur van de woning in Leiden © Sleutelstad