Tóch genieten van uitzicht op de pier terwijl je blind bent: gedichten in braille geplaatst

Vincent Bijlo leest één van de gedichten in braille op de Scheveningse pier
Vincent Bijlo leest één van de gedichten in braille op de Scheveningse pier © Omroep West
DEN HAAG - Wie denkt aan het strand, denkt aan een prachtige zonsondergang of blauwe hemel boven de golven. Maar voor sommige mensen is dat niet zo vanzelfsprekend. Om blinden en slechtzienden toch te laten genieten van het uitzicht, zijn er elf gedichten in braille geplaatst op de reling van de Scheveningse pier. Voor een blinde bezoeker betekent dit veel: 'Dit zijn mijn letters'.
De gemeente Den Haag riep inwoners eerder dit jaar op om hun eigen gedichten in te sturen. Schrijver en cabaretier Vincent Bijlo leest één van de winnende gedichten voor, die nu is geplaatst: 'Al die kuilen, kanalen, kastelen van zand. Doen die duizenden schepjes geen pijn aan het strand?' Het is het gedicht van Lizette de Koning. 'Ik vind het ontzettend bijzonder dat ik dit kan betekenen voor mensen', aldus de Koning.
'Dit zijn mijn letters': blinden kunnen nu genieten van uitzicht Scheveningse pier
Het gedicht van winnares Insaf El Assouad (18), is de laatste op de pier. 'Je ogen zijn mijn oceaan. Hoe vertel ik zee dat we op land verdrinken? Eb, vloed, geluk, kwelling, vastklampen aan de boot van geduld als redding.' El Assouad is onderdeel van het Jonge Stadsdichter-collectief. Het collectief is begin dit jaar opgericht om jongeren te inspireren en een podium te geven om te vertellen wat er bij hen leeft.

Wethouder kwam in Napels op het idee

In maart werd het eerste deel van de speciale reling onthuld door wethouder Parbhudayal en schrijver en cabaretier Vincent Bijlo. Het eerste gedicht op de reling was toen van stadsdichter Sjaak Kroes: 'Je blijft kijken tot je de overkant ziet, tot ze opdroogt, ze glinstert de zon en de maan soms trekt ze zich terug, maar altijd spoelt ze weer aan, in alle kleuren blauw, golft de liefde in je ogen', luidt het eerste gedicht dat op de reling staat.
Vincent Bijlo en Kavita Parbhudayal onthulden de eerste tekst
Vincent Bijlo en Kavita Parbhudayal onthulden de eerste tekst © Gemeente Den Haag/Jurriaan Brobbel
De wethouder kwam in Napels op het idee, toen ze daar braille-teksten op een brug zag. 'Ik ben heel trots dat Den Haag er nu ook zo'n geweldig initiatief bij heeft. Braille op De Pier is in de eerste plaats voor mensen die niet of slecht kunnen zien'. zegt Parbhudayal. 'Tegelijkertijd laten we hiermee ook zien dat we het belangrijk vinden dat iedereen in Den Haag mee kan doen.'