'Ambtenaar gemeente Den Haag vervalste paspoort voor Taghi'

Rechtbanktekening Ridouan Taghi
Rechtbanktekening Ridouan Taghi © ANP
DEN HAAG - Een ambtenaar die voor de gemeente Den Haag heeft gewerkt, wordt ervan verdacht paspoorten voor criminelen te hebben vervalst. Eén van hen is Ridouan Taghi. Eind november staat verdachte Van D., samen met medeverdachte N., terecht bij de rechtbank in Amsterdam.
Van D. heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) laten omkopen door medeverdachte N. Tussen mei 2009 en oktober 2014 zijn rond de twintig paspoorten voorzien van een valse foto. Ze zou zo'n 1000 euro per reisdocument hebben gekregen. N. zou de paspoorten vervolgens hebben geleverd aan meerdere criminele contacten, onder wie Taghi, zei de officier van justitie maandag bij een regiezitting. Het OM verdenkt N. er verder van dat hij het geld, zeker 16.000 euro, heeft witgewassen.
De zaak kwam ongeveer twee jaar geleden aan het licht. N., die vastzit in een andere zaak, was niet op de zitting aanwezig. Volgens zijn advocaat beroept hij zich op dit moment op zijn zwijgrecht. De ambtenaar die voor Den Haag werkte was er wel. Zij gaf aan dat ze niet genoeg geld heeft voor een advocaat, aangezien ze net boven de inkomensgrens verdient om een raadsman toegewezen te krijgen. Gezien de complexiteit van de zaak besloot de rechtbank haar bij uitzondering alsnog een advocaat toe te wijzen.
Taghi zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught
Taghi zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught © ANP

Levenslang geëist in Marengo-proces

Ridouan Taghi is de hoofdverdachte in het Marengo-proces dat rond verschillende liquidaties draait. Het OM eiste eind juni levenslang tegen hem en vier medeverdachten. Taghi zou als opdrachtgever verantwoordelijk zijn voor zes liquidaties, drie moordpogingen en het treffen van voorbereidingen voor nog eens vier liquidaties.