Kustgemeenten bereiden zich voor op bloedhitte: verkeersregelaars en zonnebrandpalen

Topdrukte op Scheveningen richting het strand
Topdrukte op Scheveningen richting het strand © ANP
REGIO - Met tropische temperaturen in aantocht maken kustgemeenten zich op voor een eventuele invasie naar het strand. Ze nemen extra maatregelen om het allemaal in goede banen te leiden.
Al een aantal dagen laten weerkaarten tropische hitte zien. Zeker aankomende maandag zijn uitschieters tot boven de 30 graden mogelijk, voorspellen meteorologen.
Bij zomerse temperaturen, vooral in het weekend, ziet het al snel zwart van de mensen op het Scheveningse strand. Parkeergarages raken overvol en je breekt bijna je nek over de elektrische deelscooters aan het strand en in het dorp. In juni had de gemeente Den Haag tijdens een zomers weekend met een slagboom de kuststrook afgesloten voor autoverkeer. Dat pakte verkeerd uit. In de middag ontstond een verkeerschaos waardoor mensen massaal een parkeerplekje zochten in de omliggende wijken. 'Het verkeer heeft uren en uren vastgestaan in die wijken', vertelde een buurtbewoner eerder aan Omroep West.

'Kom op de fiets'

Den Haag heeft daar, naar eigen zeggen, van geleerd en vervolgens de huidige maatregelen uitgebreid en aangescherpt. Zo gaat de stad nog meer inzetten op communicatie. 'Wekelijks wordt gekeken welke maatregelen nodig zijn', vertelt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. 'Wie naar Scheveningen komt, moet eigenlijk bij vertrek al weten waar geparkeerd kan worden. En als het mogelijk is: kom op de fiets', adviseert de woordvoerder.
Het was in juni druk op Scheveningen
Het was in juni druk op Scheveningen © Regio15
Bij hoge temperaturen zet de gemeente verkeersregelaars en fietscoaches in. Dit zijn mannen en vrouwen in gele hesjes die vertellen waar en op welke manier je je fiets moet neerzetten. Als het te druk wordt, grijpt Den Haag in. De woordvoerder kan geen garanties geven dat het niet - zoals in juni - opnieuw misgaat. 'Het eerlijke verhaal is dat er altijd strandbezoekers in de wijken zullen parkeren. We monitoren continu of er maatregelen nodig zijn.'