Goed drinkwater uit de kraan? 'Die vanzelfsprekendheid gaat er dus vanaf'

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Per persoon gebruiken we op dit moment zo'n 119 liter water per dag, dat is een goed bad vol. Maar als we rond 2030 ook nog water uit de kraan willen laten komen, moeten we anders omgaan met ons waterverbruik. Want door bevolkingsgroei en klimaatverandering kan er een tekort aan water ontstaan. Als het aan duinwaterbedrijf Dunea ligt, gaan we de komende jaren naar een verbruik van maximaal 100 liter per persoon per dag. Maar hoe kunnen we ons waterverbruik de komende jaren terugdringen?
We draaien de kraan open en er komt water uit. Daar staan we verder niet bij stil en daar zit volgens Dunea de crux. We moeten ons bewuster worden van de waarde van drinkwater, hoe we er met elkaar voor zorgen dat de kwaliteit ervan gewaarborgd blijft, maar vooral dat er ook over acht jaar voldoende van beschikbaar is. 'Wat is er vanzelfsprekender dan goed drinkwater uit de kraan in Nederland? Dat is lange tijd zo geweest, alleen gaat die vanzelfsprekendheid er dus af de komende jaren', zegt Arie Spruit van Dunea hierover in de radio-uitzending West Wordt Wakker.
Door de toename van het aantal inwoners binnen de regio (van 1,3 miljoen nu naar circa 1,6 miljoen in 2040) moet Dunea in 2030 rond de 10 miljard liter drinkwater per jaar méér produceren dan in 2020, een groei van bijna 12 procent. Naar verwachting zal die productie in 2040 zelfs gegroeid zijn naar 100 miljoen kubieke meter (van 85 miljard kubieke meter nu). De huidige bronnen kunnen dit volgens het bedrijf niet bolwerken en inzet van nieuwe bronnen kost tijd, zegt Spruit.

Hoe verbruik je minder drinkwater?

Wat kunnen mensen zelf concreet doen om te helpen dat dreigende watertekort tegen te gaan? Minder drinken bijvoorbeeld, of water uit flessen? Spruit: 'Flesjes water zijn geen goed idee. Dat moet ook worden gedistribueerd en kost energie. Het water uit de kraan is in Nederland echt van hoge kwaliteit. Een deel van de oplossing om een tekort tegen te gaan, is daarover communiceren, iedereen daarvan bewust maken. Dat het waarborgen van die kwaliteit inhoudt dat we er zorgvuldiger mee moeten omgaan, zowel in huis als bij bedrijven en op kantoor.'
Bij douchen en toiletbezoek gaan er op dagelijkse basis líters water doorheen. In warmere periodes zoals deze weken, staan mensen bovendien vaker onder de douche. Het drinkwater dat we dus niet gebruiken voor consumptie, daar ligt de meeste ruimte om te minderen. En drinkwater dat je niet gebruikt, hoeft niet te worden verpompt en gezuiverd - voor en na gebruik. Dit bespaart water en energie in de hele keten.

Tips om drinkwater te besparen

  • Minder vaak en minder lang onder de douche, maximaal 5 minuten. Dat scheelt in water én energiekosten.
  • Gebruik bij toiletbezoek de juiste spoelknop: kleine boodschap? Korte spoeling.
  • Sproei je tuin in warme periodes een keer in de week lang, in plaats van elke dag een beetje en doe dit voor 7.00 uur 's morgens of na 22.00 uur. Dan gaat er het minst verloren aan verdamping. Je kunt gedurende het jaar ook regenwater opvangen in een ton en het water daaruit gebruiken.
  • Was je auto/motor/scooter minder vaak. Per wasbeurt gaan er tientallen liters kraanwater doorheen.
  • Opblaaszwembaden winnen aan populariteit, maar daar gaat wel 2000 tot 6000 liter water in. Als je dat met een goede zuiveringspomp een poos kunt laten staan: prima. Als je het water een aantal keer moet verversen, schiet je verbruik door het dak.
  • Zet de vaatwasser of de wasmachine alleen aan als -ie vol is.
In een opblaas/tuinzwembad gaat 2000 tot 6000 liter water
In een opblaas/tuinzwembad gaat 2000 tot 6000 liter water © ANP

Toch een tekort aan drinkwater, en dan?

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er een tekort aan drinkwater ontstaat. Bovendien heeft Dunea een leveringsplicht naar de klanten toe, stelt Spruit. 'Maar in het hypothetische geval dat we het niet zouden redden, moeten we als drinkwaterbedrijf een beroep doen op mensen om minder water te gebruiken.' Vooral het terugdringen van piekmomenten is belangrijk: momenten van de dag of week waarbij de vraag naar water groter is dan de capaciteit. 'En we zouden de waterdruk kunnen verlagen, al helpt dat beter om pieken af te vlakken dan daadwerkelijk het totale verbruik te verminderen.' De tuin sproeien wordt dan wel een uitdaging. Om over dat minimale straaltje uit de douchekop nog maar te zwijgen.
Dunea hoopt daarom huishoudens, bedrijven en grootverbruikers (industrie, producenten van voedingsmiddelen) met het programma Bewust & Duurzaam Watergebruik te stimuleren tot besparing. 'Het liefst zouden we zien dat huizen anders worden ingericht', zegt Spruit. 'Dat je je wc niet meer doorspoelt met drinkwater bijvoorbeeld. Dat is een ander deel van de oplossing, maar daarin zijn ook wij, net als de consument, afhankelijk van weer een andere sector.'