Politiek wil opheldering over jarenlange vervalsing paspoorten: 'Hoe is dat in vredesnaam mogelijk?'

© ANP
DEN HAAG - Hart voor Den Haag wil opheldering over de voormalig gemeenteambtenaar die verdacht wordt van het vervalsen van paspoorten voor onder andere crimineel Ridouan Taghi. Verdachte Van D. zou voor 1000 euro per aanvraag, paspoorten voor criminelen hebben vervalst, waarna medeverdachte N. de paspoorten afleverde. 'Het vervalsen van paspoorten door een gemeenteambtenaar heeft jarenlang kunnen voortduren zonder dat iemand het doorhad, hoe is dat in vredesnaam mogelijk?', stellen Richard de Mos en Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag.
'De integriteitsschendingen op het stadhuis kennen geen grenzen nu blijkbaar zelfs de georganiseerde misdaad is binnengedrongen', stelt raadslid Ralf Sluijs tegen mediapartner Den Haag FM. 'Keer op keer worden we geconfronteerd met grove integriteitsschendingen en nu is blijkbaar zelfs de georganiseerde misdaad het stadhuis binnengedrongen. Ontluisterend.' De partijleden zijn verbaasd dat ze de berichtgeving over de vervalste paspoorten maandagochtend in de media hebben moeten lezen. 'De zelfbenoemde stad van Vrede & Recht staat er weer gekleurd op en het hoogste orgaan, de gemeenteraad, moet in de krant lezen wat er aan de hand is', stellen De Mos en Sluijs.
Ook ChristenUnie-SGP heeft, samen met de VVD, vragen gesteld over de kwestie. Zij willen weten of er 'fraude en structurele problemen' zijn waargenomen en hoe men er mee om is gegaan. 'Ridouan Taghi kon in Den Haag valse paspoorten bestellen alsof het pizza's zijn. Goed fout dit', schrijft fractievertegenwoordiger Simon Fritschij (CU-SGP) op Twitter. 'Den Haag mag niet onbedoeld het paspoortloket voor criminelen zijn.'

Partijen willen snel duidelijkheid

De partijen willen snel duidelijkheid van het college over de kwestie, zodat er een debat kan volgen. 'We willen van de hoed en de rand weten en het college moet daarin man en paard noemen. Wie zijn er betrokken geweest? Wat is er allemaal precies voorgevallen? Welke disciplinaire maatregelen zijn er genomen?' Hart voor Den Haag stelt dat de kans 'ruimschoots aanwezig' is dat ze tijdens het reces hierover in debat wil gaan. 'We adviseren het college dan ook om niet te ver op vakantie te gaan.'
Rechtbanktekening Ridouan Taghi
Rechtbanktekening Ridouan Taghi © ANP
Verdachte Van D. werkte jarenlang bij de gemeente Den Haag als gemeenteambtenaar, tot ze in juni 2020 werd ontslagen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft zij zich door medeverdachte N. laten omkopen om de paspoorten te vervalsen. Tussen 2009 en 2014 zijn rond de twintig paspoorten voorzien van een valse foto., waarna de documenten door N. werden afgeleverd. aan criminele contacten. Eén ervan zou Ridouan Taghi zijn. Het OM verdenkt N. van het witwassen van 16.000 euro. Eind november staat Van D., samen met medeverdachte N. terecht voor de rechtbank in Amsterdam.

Verdachte beroept zich op zwijgrecht

N., die vastzit in een andere zaak, was niet op de zitting aanwezig. Volgens zijn advocaat beroept hij zich op dit moment op zijn zwijgrecht. De ambtenaar die voor Den Haag werkte was er wel. Zij gaf aan dat ze niet genoeg geld heeft voor een advocaat, aangezien ze net boven de inkomensgrens verdient om een raadsman toegewezen te krijgen. Gezien de complexiteit van de zaak besloot de rechtbank haar bij uitzondering alsnog een advocaat toe te wijzen.