Verpleegkundigen uit Azië moeten ziekenhuis HMC helpen met personeelstekort

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) haalt twaalf Aziatische verpleegkundigen naar Nederland om de hoge werkdruk te verlagen. Daarmee is het ziekenhuis naar eigen zeggen het eerste dat goed opgeleid zorgpersoneel uit die regio in dienst neemt.
Hun komst volgt op positieve ervaringen die zorgmanagers van het HMC brachten aan de Filipijnen, Indonesië en India. De verpleegkundigen hebben verschillende specialisaties. 'Uiteraard is met de komst van deze nieuwe collega's niet alle werkdruk opgelost', zegt bestuursvoorzitter Ingrid Wolf. 'Maar het is één van de initiatieven die we nemen om die enorme werkdruk te verlagen. Want dat verdienen onze verpleegkundigen.'
Volgens Wolf is de nood hoog. 'We hebben in het HMC al twee jaar 140 vacatures voor verpleegkundigen open staan. Door de vergrijzing vergroot de zorgvraag en er zijn steeds minder jonge mensen om de zorg te geven. Zelfs als we alle uittreders kunnen behouden, dan nog steeds is er veel meer werk dan mensen die het werk kunnen doen.'

Getraind en gescreend

De twaalf verpleegkundigen zijn door arbeidsbemiddelaar Otto Healthcare getraind en gescreend in de beheersing van de Nederlandse medische taal en in de zorgcultuur. Eenmaal in Nederland wordt huisvesting geregeld en is er begeleiding. Ze krijgen een contract voor vijf jaar.
De eerste groep van zes verpleegkundigen komt in het najaar naar het HMC. Ze beginnen daar op de verpleegafdeling. Het is de bedoeling dat ze na een jaar inzetbaar zijn als zelfstandig verpleegkundigen. Aan het eind van hun contract gaan ze weer terug naar hun land van herkomst en kunnen ze hun ervaringen inzetten in ziekenhuizen daar.