Parnassia herdenkt beveiliger Martin die omkwam bij schietpartij in spreekkamer

Bij de uitvaart werd een erehaag gevormd
Bij de uitvaart werd een erehaag gevormd © ANP
DEN HAAG - Bij de hoofdvestiging van zorgverlener Parnassia in Den Haag wordt dinsdag een monument onthuld voor bewaker Martin den Dekker, die precies een jaar geleden overleed toen hij werd neergeschoten door een cliënt. Dat gebeurde in de vestiging van Parnassia aan de Leggelostraat. Een psychiater raakte zwaargewond bij de aanval.
Op 12 juli vorig jaar had de psychiater van Parnassia een gesprek met een 67-jarige man uit Rijswijk. Toen zij door de cliënt werd aangevallen, sprong beveiliger Martin tussenbeide. Zowel hij als de psychiater werden geraakt door kogels. De vrouw raakte zwaargewond. Den Dekker (53) overleed twee dagen later aan zijn verwondingen. De schutter beroofde zichzelf van het leven.
In de binnentuin van de vestiging aan de Leggelostraat staat sinds een half jaar al een monument ter nagedachtenis aan het incident en de slachtoffers. 'Dat is van keramiek en daarmee wat kwetsbaar', vertelt een woordvoerder van Parnassia. Het nieuwe monument, dat bij de vestiging aan de Monsterseweg komt te staan, is van steviger materiaal gemaakt, maar wel in dezelfde stijl. Ook staat het op openbaar terrein en is daarmee voor iedereen toegankelijk. Het wordt onthuld in het bijzijn van collega's en nabestaanden van Den Dekker.
Bij de uitvaart van beveiliger Martin werd een erehaag gevormd:

Veiligheid opnieuw onder de loep

Sinds het schietincident is de veiligheid bij Parnassia opnieuw onder de loep genomen. 'Er is gekeken naar procedures, vluchtroutes, de inrichting van de spreekkamers en het piepersysteem', aldus de woordvoerder. 'Soms stonden de stoel van de cliënt en het bureau tussen de behandelaar en de deur in. Daar is naar gekeken. Ook zijn er veiligheidstrainingen en nabesprekingen met elkaar als er iets gebeurt.'
Het schietincident en de dood van beveiliger Martin den Dekker maakten diepe indruk op de betrokkenen. 'In een kwartier voltrok zich een ramp', vertelde een medewerker korte tijd later. 'We voelen verdriet, rouw en zijn aangeslagen.' Collega's van Den Dekker noemden hem 'een held, een allemansvriend en een bruggenbouwer'.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of via 0800-0113
.
LEES OOK: