Tufan verdacht van verkrachting en ontvoering 14-jarig meisje: 'Ik schaam me kapot'

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Zoetermeerder Tufan T. heeft een 14-jarig meisje ontvoerd en vervolgens verkracht op de trappen van een Haagse flat. Dat stelde het Openbaar Ministerie (OM) maandag tijdens een zitting in de rechtbank. De man was net voorlopig vrijgelaten na een andere ontvoering, toen hij opnieuw de fout inging, aldus het OM.
De Zoetermeerder (27) ontmoette het meisje half december 2020 bij een tankstation in haar woonplaats Roermond, vertelde T. tijdens de rechtszaak. Ze spraken af om elkaar later weer te ontmoeten. Bij die tweede ontmoeting gingen volgens het meisje direct alle autodeuren op slot. Ze probeerde uit alle macht een raam kapot te trappen om te kunnen ontsnappen.
Zonder succes, het kwam al snel tot seks in de auto. T. bracht het meisje vervolgens naar school in Geleen en pikte haar daarna weer op. Uiteindelijk waren de twee maar liefst 72 uur in elkaars gezelschap. Het meisje zegt dat ze op de trap van een Haagse flat onder dreiging van een mes is verkracht. Omdat T. zou hebben gedreigd om haar zus of moeder iets aan te doen, durfde ze het eerder niet aan om te ontsnappen.

'Schaam me kapot'

De verdachte zelf heeft een hele andere lezing van die drie dagen. Hij bevestigt dat het twee keer tot seks is gekomen, maar volgens hem was dat met wederzijdse instemming. Als hij had geweten dat het meisje 14 was, zou het nooit zijn gebeurd, aldus T.. 'Ik schaam me kapot, vooral tegenover haar moeder die in de zaal aanwezig is.' De Zoetermeerder vindt ook dat hij straf verdient, omdat het tot seks is gekomen met de minderjarige.
De man pleegde de delicten nadat hij vast had gezeten voor een eerdere ontvoering. Hij was hiervoor voorlopig vrijgelaten in afwachting van de rechtszaak. Over deze tweede ontvoering is T. minder schuldbewust. Hij had op Oudejaarsnacht 2019 een 19-jarige Hagenaar en diens vriendin van Alphen aan den Rijn terug naar Den Haag gereden, maar was ontevreden over de betaling die hij kreeg: 50 euro in plaats van de afgesproken 100 euro.

Bedreigd met betonknipschaar

Volgens het OM heeft T. het duo de volgende dag opgezocht en afgeleverd bij vage kennissen aan de Stuwstraat. Inmiddels is vast komen te staan dat de Hagenaar daar is bedreigd met een betonknipschaar en een vuurwapen. Daarvoor zijn vier handlangers veroordeeld tot straffen uiteenlopend van twee weken tot zeven maanden cel.
T. zegt dat hij nauwelijks in de Haagse woning is geweest en al helemaal niks weet van een betonknipschaar of vuurwapen. Het slachtoffer van de ontvoering werd uiteindelijk wel door de politie gevonden in de auto van T., vlakbij diens werkplek in Amsterdam.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De 27-jarige verdachte, die af en toe zijn emoties niet helemaal de baas was en door de vraagstelling van de rechters heen schreeuwde, is psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Maar hij wilde niet meewerken aan een onderzoek naar zijn geestesgesteldheid. Toch concluderen de onderzoekers van het PBC op basis van observaties dat er waarschijnlijk sprake is van ADHD en trekjes van borderline.
De deskundigen van het PBC noemen T. 'verminderd toerekeningsvatbaar' en willen dat hij tbs met dwangverpleging krijgt. Het OM gaat hierin mee en eiste maandag naast drie jaar celstraf ook tbs met dwangverpleging voor de dubbele ontvoering en de verkrachting. De advocate van T. vindt echter dat zou kunnen worden volstaan met een tbs met voorwaarden, een lichtere tbs-variant. De rechtbank doet op 25 juli uitspraak.