Gemeente ontsloeg ambtenaar op staande voet na vervalsen paspoort Taghi

Ridouan Taghi (L) en zijn advocaat Inez Weski
Ridouan Taghi (L) en zijn advocaat Inez Weski © ANP
DEN HAAG - De ambtenaar die er door het Openbaar Ministerie (OM) van wordt verdacht een paspoort voor topcrimineel Ridouan Taghi te hebben vervalst, is in juli 2020 op staande voet ontslagen door de gemeente Den Haag. Dat schrijft wethouder Kavita Parbhudayal (VVD) dinsdag als locoburgemeester in een brief aan de gemeenteraad.
Gemeenteraadsleden zijn al die tijd op de hoogte geweest, staat in de brief. Zowel in juli 2020 als in maart 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders de raadsleden onder geheimhouding geïnformeerd.
Mede omdat er sinds de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart veel nieuwe raadsleden zijn geïnstalleerd, worden beide brieven opnieuw verstrekt onder de Haagse politici.
Wethouder Kavita Parbhudayal
Wethouder Kavita Parbhudayal © Gemeente Den Haag/Martijn Beekman

'Vrouw vervalste 20 paspoorten'

Het nieuws is niet eerder naar buiten gebracht, omdat het OM de gemeente heeft verzocht geen informatie te verstrekken vanwege het strafrechtelijk onderzoek. Nu die noodzaak tot geheimhouding niet langer noodzakelijk is in de ogen van het gemeentebestuur, wordt bij de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering besloten of de geheimhouding wordt opgeheven.
De toenmalig ambtenaar van de gemeente Den Haag, Van D. genaamd, heeft volgens de officier van justitie zo'n twintig paspoorten van criminelen voorzien van een valse foto. Dat gebeurde tussen mei 2009 en oktober 2014. De vrouw zou zo'n 1000 euro per reisdocument hebben gekregen. De paspoorten zijn door een tweede verdachte vervolgens geleverd aan meerdere criminele contacten, onder wie Taghi.
De gemeenteraad van Den Haag
De gemeenteraad van Den Haag © Omroep West