Hoger beroep in strafzaak neersteken Zoetermeerse advocate moet over

De advocate werd aangevallen in haar kantoor op de J.L. van Rijweg in Zoetermeer
De advocate werd aangevallen in haar kantoor op de J.L. van Rijweg in Zoetermeer © Regio15
ZOETERMEER - Het hoger beroep in de strafzaak tegen een man die is veroordeeld voor betrokkenheid bij het neersteken van een advocate in Zoetermeer moet over. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De vrouw raakte bij de aanval levensgevaarlijk gewond.
Het slachtoffer werd op 26 september 2017 in de spreekkamer van haar kantoor in Zoetermeer met een stanleymes gestoken in in haar gezicht en hoofd. De identiteit van de dader of zijn motief zijn nooit bekend geworden.
Yassine D. werd vorig jaar door het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep veroordeeld voor het medeplegen van moord en kreeg negen jaar en tien maanden cel. D. had niet zelf gestoken, maar volgens het hof was hij daar samen met een medeverdachte wel verantwoordelijk voor. De twee mannen waren samen met de onbekende man die heeft gestoken en een chauffeur van Amsterdam naar Zoetermeer gereisd.

Geen 'opzet op de dood'

D. tekende na het vonnis cassatie aan bij de Hoge Raad. Zijn advocaat had bezwaar tegen het zogeheten 'opzet op de dood', wat het gerechtshof bewezen achtte. De Hoge Raad gaat daarin mee. Volgens de raad blijkt uit de door het hof vastgestelde feiten wel dat D. contacten had met de andere mannen die bij de aanval betrokken waren, maar betekent dat niet dat hij ook zelf 'opzet op de dood' heeft gehad. Het hof heeft er in zijn uitspraak ook geen nadere overwegingen aan gewijd, stelt de Hoge Raad vast. De raad vindt daarom dat het hof de zaak opnieuw moet beoordelen en behandelen.
De aanval vond plaats na een kort gesprek over een echtscheiding. Het slachtoffer heeft er blijvende littekens aan overgehouden en heeft haar kantoor, dat zij samen met haar zus runde, moeten opgeven. De aanval werd uitgevoerd in opdracht, maar ook de opdrachtgever is onbekend gebleven. D. en zijn medeverdachte hebben verder niets willen zeggen over de man die heeft gestoken, of over de opdrachtgever.
LEES OOK: