Zwemwater wordt streng gecontroleerd: 'We zijn als de dood voor blauwalg'

© Omroep West
NAALDWIJK - Gewapend met een emmer, flesje en steekbuis stapt Irma van der Vaart Plas Prinsenbos in Naaldwijk in. Ze is monsternemer en voert watermetingen uit om te checken of er blauwalg in het zwemwater zit.
Onder de microscoop in het laboratorium van wateronderzoeker AQUON kan pas echt goed worden bepaald of het zwemwater schoon genoeg is om een duik te nemen. De meetuitslagen zijn van het weer afhankelijk. Vooral met warm weer kunnen de metingen erg wisselen. Het is één van de taken van het waterschap om natuurwater - waarin gezwommen kan worden - te controleren. Natuurwater is water waar in gezwommen kan worden.
Blauwalg in het water? Deze mensen checken het
'Wanneer je in een chloorbad of in een binnenbad gaat zwemmen is de waterkwaliteit altijd constant, want daar kun je aan een knopje draaien. Maar bij natuurwater is dat niet het geval', vertelt Thecla den Hoed van het Hoogheemraadschap van Delfland. In natuurwater zit altijd blauwalg. Blauwalg is een bacterie die miljoenen jaren oud is. Wanneer de omstandigheden voor blauwalg goed zijn - warm weer, stilstaand water, veel voedingsstoffen in het water - dan komt blauwalg tot bloei.

Ziek van blauwalg

Wanneer de blauwalg bloeit, wordt het giftig en als je dan gaat zwemmen kun je buikpijn en huiduitslag krijgen. Ook kun je misselijk worden en diarree krijgen.
Daarom wordt er om de twee weken door AQUON gecontroleerd. De uitslagen worden aan het hoogheemraadschap doorgegeven. Vervolgens geeft Delfland een advies aan de omgevingsdienst van de provincie en zij geven dan een zwemadvies. Op die manier weet de zwemmer waar hij aan toe is.

Maatregelen tegen blauwalg

Er wordt in het hele land veel onderzoek naar blauwalg gedaan, maar het ei van Columbus is nog niet gevonden. In Plas Prinsenbos is een speelgoot van water aangelegd, blauwalg houdt niet van snelle stroming dus dat helpt enigszins de bloei tegen te gaan. Daarnaast is er een landtong aangelegd en die zorgt ook voor meer doorstroming. Op die manier zijn er aanpassingen gedaan, maar dat is per plas verschillend. Er wordt daarom voor iedere plas een watersysteem-analyse gemaakt.
Irma van der Vaart komt in haar waterdichte groene pak het water uitgelopen. Ze mompelt: 'Hier en daar wat kroos, wat veren en takjes, maar op het oog zie ik geen blauwalg.' Den Hoed tempert het enthousiasme: 'Vanmiddag komen de laboratoriumuitslagen en dan weten we het over twee dagen zeker. Het rare met blauwalg is dat het zo kan omslaan wanneer het heel heet wordt.' Om zeker te weten of natuurwater veilig is kun je zwemwater.nl checken, of onze lijst bekijken.