Man dwingt eigen broer met geweld 50.000 euro af te staan

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Een Hagenaar heeft zijn eigen broer 50.000 euro aan cryptogeld afhandig gemaakt. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Het OM eist voor hem en zijn handlanger, een man uit Zoetermeer, tot achttien maanden cel. Het slachtoffer werd in de nacht van 2 op 3 augustus vorig jaar naar een bedrijfspand in Rijswijk gelokt en daar bedreigd en geslagen, net zolang tot hij ter plekke het bedrag aan cryptovaluta overmaakte naar de digitale portemonnee van de Zoetermeerder.
Volgens het OM lijkt het erop dat de twee verdachten vonden dat zij recht hadden op de cryptovaluta die de 24-jarige Hagenaar in zijn wallet had. Het slachtoffer zou in het bedrijfspand gaan 'chillen' met een 34-jarige man uit Zoetermeer. Maar in plaats daarvan werd hij urenlang vastgehouden en mishandeld door onder anderen de verdachte uit Zoetermeer.
De broer van het slachtoffer - een 34-jarige Haagse verdachte - reed op verzoek van de man uit Zoetermeer met de sleutels van het slachtoffer naar diens woning om daar een laptop op te halen. Daarmee keerde hij terug naar het bedrijfspand. Het slachtoffer werd daarop gedwongen de wallet op zijn laptop te openen. Daarna maakte de Zoetermeerder de cryptovaluta over naar een andere wallet.

Camerabeelden

Een paar minuten daarna vertrok iedereen, zoals op camerabeelden buiten het bedrijfspand is te zien. Het slachtoffer werd afgezet bij een vriend, waarschuwde meteen de politie en werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
De twee verdachten ontkennen dat er van dwang sprake zou zijn geweest. Maar volgens het OM bevestigen de camerabeelden de tijdlijn die het slachtoffer schetst. Te zien is onder meer hoe zijn broer vertrekt om de laptop te halen en weer terugkeert. Ook verlaat iedereen het pand kort nadat vanaf de laptop de cryptovaluta zijn overgemaakt.

In scène gezet

Bovendien staat er een geluidsopname op de telefoon van het slachtoffer. Waarschijnlijk hebben de verdachten die per ongeluk gemaakt toen zij de telefoon afpakten. Daarop is onder meer te horen: 'Hij wil niet betalen, hij zegt: ik heb geen 100 doezoe (straattaal voor duizend euro, red.). 'Ik heb hem geslagen' en: 'Ga je laptop openen'.
De verdachten zeggen dat het slachtoffer dit in scène heeft gezet, maar dat blijkt volgens het OM nergens uit. Uit onderzoek volgt ook dat het opnamemoment van het geluidsfragment overeenkomt met de tijdlijn van de camerabeelden.

Strafeis

De officier van justitie vindt bewezen dat de Zoetermeerder en de Hagenaar diefstal met geweld hebben gepleegd. Zij eiste tegen de Zoetermeerder achttien maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en tegen de Hagenaar vijftien maanden cel (waarvan vijf maanden voorwaardelijk).
De uitspraak is over twee weken.