Beroemde schipper Jo (87) stopt met varen: 'De branding was m'n grootste vijand'

Schipper Vlaggetjesboot Jo van der Lippe met pensioen
Schipper Vlaggetjesboot Jo van der Lippe met pensioen © Omroep West
NOORDWIJK - De houten sloep Albatros, de bekende vlaggetjesboot van Noordwijk, ligt na 55 jaar niet meer in de branding voor de kust, maar ligt te koop in de winterstalling. Schipper Jo van der Lippe is 87 jaar en heeft met zijn familie besloten dat het tijd wordt voor zijn pensioen. Zijn leeftijd en gezondheid maken dat het niet meer mogelijk is om de tochten voort te zetten. De traditie van de vlaggetjesboot komt tot een einde. 'Ik moest een streep trekken. Ik ben natuurlijk geen 25 meer', lacht Jo op het strand bij zijn duinhuifwagen.
Het varen met de Albatros was zwaar werk. 'De branding was eigenlijk mijn grootste vijand', zegt Jo met vuur in zijn staalblauwe ogen. 'Want dan lig je daar als mensen moeten instappen. Dan moet de boot altijd precies goed liggen, recht op de zee. Maar als hij een beetje dwars gaat, dan slaat de golf in de boot natuurlijk.' Soms kregen de passagiers dan een nat pak of stond er een laag water in de boot.
Veel Noordwijkers en toeristen zijn door hem in en uit de boot getild en met de sloep door de sterke branding geduwd. Jo's vrouw Anja herinnert zich dat Liesbeth List in het laatste jaar voor haar dood met Jo aan boord ging. 'Ze vroeg Jo: Weet je wie ik ben? En dat wist Jo wel. Dat was zo leuk,' vertelt ze nagenietend. Jo heeft ooit ook een man uit de zee gered. Aan de wal zag hij mensen schreeuwen en wijzen. 'Ik zag in het water een man met schuim op zijn mond drijven. Ik heb hem met mijn maat uit het water de boot in getild. Hij was al bewusteloos. Maar het is helemaal goed gekomen met die man', zegt Jo.
Einde van een tijdperk, schipper (87) vlaggetjesboot Noordwijk stopt

Eén met de natuur

In en met de natuur werken is voor Jo de drijfveer geweest om 55 jaar lang de rondvaarten langs de kust en naar het REM-eiland, een platform negen kilometer buiten de kust, te varen. De zee betekent veel voor hem. 'Ik ben één met de natuur.' Zijn vrouw Anja vult aan dat de contacten met mensen aan boord ook speciaal waren. 'Hij heeft Noordwijk en Katwijk echt iets gegeven. De passie van zo'n man voor de zee en dat schip, dat doet me echt iets', zegt ze ontroerd.
Ze heeft haar man altijd vrij moeten laten. 'Anders zou het niks worden. Deze man heeft zijn hart verpand aan de zee, de natuur en zijn boot. Dat was wel eens moeilijk, vooral toen ik jong was, want dan wil je aandacht. Maar ik ben bijna altijd alleen met mijn dochters op vakantie gegaan. Dan was Jo aan het varen langs de Noordwijkse kust.'

Mooie dag voor een tochtje

Jo verlaat de zee en het strand van Noordwijk niet. Zodra het even kan is hij op het strand te vinden. 'En als het mooi weer is en er zijn veel mensen, dan denk ik wel: Het is een mooie dag voor een tochtje.'