Den Haag verlengt noodopvang voor 75 asielzoekers op de Binckhorst

Het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
DEN HAAG - De crisisnoodopvang van 75 vluchtelingen in een hotel op de Haagse Binckhorst wordt verlengd tot het najaar, meldt de gemeente Den Haag. De opvang zou oorspronkelijk voor twee weken zijn, maar wordt nu verlengd tot 1 oktober. De vluchtelingen moesten nog geen maand geleden noodgedwongen opgevangen worden door het tekort aan plekken in het aanmeldcentrum in Ter Apel.
De gemeente Den Haag reageert met de verlenging op het verzoek van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg. Hij had aan de voorzitters van de veiligheidsregio's gevraagd om tot oktober 225 plekken per regio beschikbaar te stellen. Hiervan zijn en worden er dus 75 in het Teleport hotel aan de Binckhorstlaan ondergebracht.
Teleport Hotel Den Haag
Teleport Hotel Den Haag © Omroep West
Het Rijk zorgt daarbij voor medische zorg, vervoer en aanvullende hulp. Tot oktober wordt door het kabinet met partners gezocht naar meer permanente oplossingen. 'Dat zou betekenen dat na 1 oktober crisisnoodopvang niet meer aan de orde is en er structurele oplossingen zijn gevonden', schrijft het college aan de raad.

Tot december afgehuurd door gemeente

Het Teleport Hotel in de Binckhorst was eerder al tot en met december 2022 volledig afgehuurd door de gemeente Den Haag voor de acute opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Maar omdat er nu extra langdurige plekken zijn gevonden voor Oekraïners in het voormalige gebouw van het Koninklijk Conservatorium, is het mogelijk om het hotel tijdelijk beschikbaar te stellen voor de asielzoekers.