Geen toezeggingen minister over toekomst LangeLand: 'Plannen nog niet duidelijk'

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers © ANP
ZOETERMEER - Er moet een ziekenhuisvoorziening blijven in Zoetermeer. Dat heeft minister Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer laten weten. Of dit een volledig ziekenhuis wordt, zoals de gemeenteraad van de stad graag wil, dat wil de minister nog niet zeggen. 'Op welke wijze het ziekenhuis zal blijven bestaan is onderdeel van de planvorming en op dit moment nog niet duidelijk', schrijft de minister.
Minister Kuipers reageerde woensdag op Kamervragen van Maarten Hijink. De SP'er stelde de vragen naar aanleiding van het aangekondigde reddingsplan van het Langeland Ziekenhuis. Vorige maand werd al bekend dat de intensive care definitief zal verdwijnen uit het ziekenhuis door bezuinigingen. Het LangeLand Ziekenhuis heeft nu vier ic-bedden. Volgens interim-directeur Pier Eringa zijn die niet altijd bezet en is het te duur om de afdeling daarom in de huidige vorm open te houden. In plaats daarvan komen er bedden waar patiënten weliswaar gemonitord kunnen worden, maar die niet te boek staan als volwaardige ic-plekken.
Niet alleen de intensive care zal vrijwel volledig verdwijnen. Ook de acute geboortezorg en spoedeisende hulp wordt op termijn afgebouwd. De redding van het ziekenhuis in Zoetermeer steunt bovendien voor een groot deel op het Reinier Haga Orthopedisch Centrum. Dat staat in een hoofdlijnenakkoord, een vertrouwelijk stuk dat Omroep West heeft ingezien.
Het Zoetermeerse ziekenhuis kwakkelt al jaren en werd in 2015 gered door de Reinier Haga Groep, waarin ook het HagaZiekenhuis in Den Haag en het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft deel van uitmaken. Sinds enkele jaren worden moeizame onderhandelingen gevoerd om deze groep uit elkaar te halen. Het proces heeft inmiddels enkele topbestuurders de kop gekost. Sinds het aantreden van Pier Eringa als interim-bestuurder bij het LangeLand Ziekenhuis lijken de onderhandelingen relatief vlot te gaan.
Hijink wilde van de minister weten wat hij van de plannen voor het ziekenhuis in Zoetermeer vindt. Kuipers ging hier in zijn antwoorden niet op in. Volgens de minister wordt er nog gesproken door de banken, zorgverzekeraars en de ziekenhuizen over hoe het LangeLand eruit moet komen te zien. 'Op dit moment is er nog geen besluit genomen over het plan', legt de minister uit.

'Langeland moet volwaardig ziekenhuis blijven'

Eerder deze maand besloot de gemeenteraad van Zoetermeer dat het Langeland een volwaardig ziekenhuis moet blijven. De raadsleden hekelden daarmee het reddingsplan voor het Zoetermeerse ziekenhuis dat bijna rond is. 'Dit plan riekt naar uitstel van executie', aldus VVD-raadslid Jeffrey van Gils.
De gemeenteraad stemde uiteindelijk in met vier moties die door de VVD werden ingediend. De raad spreekt zich daarin uit voor een 'volwaardig' ziekenhuis. Na de zomer komt er een rondetafelgesprek met allemaal deskundigen die nog eens kritisch gaan kijken naar de mogelijkheden van het LangeLand Ziekenhuis. En er komt een onderzoek naar mogelijke alternatieven. De gemeenteraad gaat overigens ook kijken of de inwoners van Zoetermeer zelf te mobiliseren zijn om in actie te komen voor hun ziekenhuis.

Waarom wist de gemeente hier niks van?

Hijink vroeg ook naar de slechte communicatie tussen de Reinier Haga Groep en de gemeenteraad van Zoetermeer. Hij vroeg zich af waarom de gemeente niet geïnformeerd was over de voorgenomen plannen van het ziekenhuis. De minister zei hierop dat de complexiteit van het proces en de benodigde onderhandelingen groot is. Na het bepalen van de hoofdrichting is volgens Kuipers de volgende stap om de betrokken zorgverleners en stakeholders buiten het ziekenhuis te informeren.
De gemeenteraad reageerde woedend op de aankondiging van de plannen. Door te snijden in het aanbod kan het ziekenhuis gered worden voor de toekomst, maar er was nooit over gesproken met de gemeente. Fractievoorzitter Margot van Kraneveldt (PvdA) zei in een vlammend betoog tijdens een gemeenteraadsvergadering dat het nieuws was ingeslagen als een bom. 'Hoe kan het zijn dat de wethouder hier niets van wist?', wilde ze weten. Wethouder Ingeborg ter Laak gaf aan dat er regelmatig contacten zijn en dat er gesprekken worden gevoerd. Maar ook zij was niet op de hoogte van plannen in te schrappen in het zorgaanbod.