Leidse bruggen blijven gewoon open gaan in de spits

De Leiderdorpsebrug
De Leiderdorpsebrug © Omroep West
LEIDEN - De bruggen in de Leidse regio blijven tijdens de spits gewoon open gaan voor vaarverkeer. Uit data zou blijken dat een open brug in de spits niet extra hinderlijk is voor automobilisten. Dat meldt mediapartner Sleutelstad. Eerder hebben de gemeenteraden van Leiden en Leiderdorp gepleit voor het dichthouden van de bruggen tijdens de spits. Die spitssluiting komt er dus niet.
Voor automobilisten geeft het openen van de brug net zo veel overlast in de spits als buiten de spitsuren, schrijft de Leidse verkeerswethouder Ashley North in een brief aan de gemeenteraad. Daarnaast is er geen direct verband tussen de reistijden en de opening van de bruggen: 'Op sommige dagen is de reistijd bij een brugopening hoger. Maar regelmatig komt het ook voor dat de reistijd ten opzichte van een dag of week eerder of later lager is, ook al is de brug dat uur geopend.'
De verkeerswethouder baseert zich op een eigen analyse van data die beschikbaar is gesteld door het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). Data van vier bruggen is bekeken: De Wilhelminabrug, de Leiderdorpsebrug, de Lammebrug en de Hooghkamerbrug. Hieruit blijkt dat een open brug slechts een van de factoren is die de reistijd bepaalt. Verkeerslichten, drukte op de weg en verkeersongevallen hebben meer invloed op de doorstroming van het verkeer. Ook zijn reistijden op dinsdag en donderdag langer dan op andere dagen. De brug dicht houden tijdens de spits zou daarom geen positieve invloed hebben op de doorstroming van het verkeer.

Spitssluiting recreatievaart

Om de overlast van open bruggen in de spits tegen te gaan, waren er eerder maatregelen genomen. Zo geldt er bij de Wilhelminabrug een spitssluiting voor de recreatievaart. Daarnaast blijven bruggen die open zijn geweest in de spits daarna minimaal een half uur dicht. Buiten de spits is dat een kwartier. Ook wordt de recreatievaart met een campagne voorgelicht over hoe ze moeten handelen bij bruggen.
Tot 14 augustus is de Wilhelminabrug dicht voor het verkeer wegens groot onderhoud. Ook tijdens deze afsluiting zullen de bruggen op de omleidingsroute gewoon open blijven gaan in de spits.

Raad wilde unaniem sluiting

De Leidse raad nam eerder unaniem een motie van de VVD aan om de bruggen in de spits dicht te houden. In Leiderdorp was een grote meerderheid voor eenzelfde motie. Daarop is er overlegd met de provincie, die eigenaar is van een deel van de bruggen in de Leidse regio. Het provinciebestuur liet eerder al weten dat die bruggen toch gewoon open blijven gaan in de spits.