26-jarige Amsterdammer die hielp bij ontsnapping tbs'ers eind juni opgepakt

Luciano D. wordt aangehouden
Luciano D. wordt aangehouden © rjarmy.nl en Uw Winkeltje via Regio15
DEN HAAG - Een 26-jarige Amsterdammer die ervan wordt verdacht vorige maand te hebben geholpen bij de ontsnapping van twee tbs'ers uit de Nijmeegse Pompekliniek, werd al op 30 juni aangehouden. Dat gebeurde bij de aanhouding van ontsnapte tbs'er Luciano D. bij een benzinepomp aan het begin van de Utrechtsebaan in Den Haag, laat een woordvoerder van de politie weten. De andere ontsnapte tbs'er, Sherwin Windster wordt nog altijd gezocht.
Welke rol de 26-jarige verdachte precies speelde bij de ontsnapping van de tbs'ers, kan de woordvoerder niet zeggen. Luciano D. ontsnapte dinsdagavond 21 juni samen met de Sherwin Windster uit de kliniek. Er was met behulp van apparatuur een gat in het hek gemaakt, waardoor ze naar buiten konden. De mannen vluchtten in een klaarstaande Volkswagen Golf en waren daarna spoorloos.
D. werd door zeker tien undercoveragenten in de Haagse benzinepomp aangehouden. Een getuige zag die avond hoe de ontsnapte tbs'er Luciano D. door een grote politiemacht werd opgepakt. D. had volgens haar 'net een flesje gekocht' bij een tankstation aan de Zuid-Hollandlaan in Den Haag, toen hij overmeesterd werd door de politie.
Sherwin Windster (rechts) ontsnapte samen met Luciano D. (links)
Sherwin Windster (rechts) ontsnapte samen met Luciano D. (links) © Politie/bewerking Omroep West
D. is in 2021 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwang voor een gewapende overval. Sherwin Windster is in 2019 veroordeeld tot 5 jaar en 6 maanden gevangenisstraf en TBS voor een dubbele afpersing en een gewapende overval waarbij een van de slachtoffers is overleden. Windster was op dat moment met verlof van een eerdere veroordeling voor een moord die hij in 2012 pleegde: de moord op de 22-jarige Hagenaar Railyson in Delft.