'Goed wijnjaar op komst', Haagse stadswijngaard enthousiast door mooie zomer

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Wie in Den Haag met het warme weer van een lekker wijntje wil genieten, kan met een beetje geluk een wijn van eigen bodem kiezen. Den Haag heeft namelijk al een aantal jaar een stadswijngaard, gelegen naast station Moerwijk. Hier produceert vinoloog Franc van der Meer Haagse wijnen, en volgens hem zou 2022 wel eens een goed wijnjaar kunnen worden. 'Zeker met deze hoge temperaturen.'
'Als het warm weer is, maken de druiven veel suiker aan en bevatten ze minder water', legt de vinoloog uit. 'Die suiker gaat zich omzetten in alcohol, en dat heb je uiteraard nodig voor wijn. Het moet alleen niet gaan regenen en te vochtig worden, want dan zuigen de druiven zich vol water. Veel water in je druif maakt je wijn slap.' Een ander risico van natte druiven zijn schimmels. 'Dit weekend hebben we bladeren bij de druiven weggehaald zodat de wind erdoorheen kan waaien. Dan is de kans op schimmel het kleinst.'
De wijn die uit de wijngaard komt, wordt gemaakt van speciale 'hybride' druiven. Dat zijn druiven die goed geschikt zijn voor de Nederlandse grond en temperaturen. 'We gebruiken bijvoorbeeld de Johanitter. Dat is een druivensoort die je veel in Noord-Europa ziet. De Pinot Noir en Sauvignon Blanc groeien hier niet goed.'
Gesprekken over de Haagse Stadswijngaard begonnen in 2012, en in 2014 gingen de eerste druivenstokken de grond in. Inmiddels bestaat de wijngaard uit zo'n 750 stokken verdeeld over een vierkante hectare aan grond.
Van de 750 stokken op de wijngaard worden er 420 verhuurd. Mensen kunnen zich aanmelden om per persoon tien druivenstokken te beheren. 'Wij leren je dan van februari tot de oogst in oktober hoe je druiven moet telen en snoeien', vertelt Van der Meer. Aan het einde van de oogst, wanneer de wijn gebotteld is, krijgen alle huurders een paar flessen zelfgemaakte wijn.
Wie nu graag naar de stadswijngaard wil om een flesje te halen, blijft teleurgesteld achter: er is geen voorraad meer over. 'Vorig jaar was geen fantastisch wijnjaar', legt Van der Meer uit. 'Toen hebben we met pijn en moeite genoeg flessen kunnen maken om aan onze huurders te geven. Vandaar dat er niks meer over is.'
Haagse stadswijngaard
Haagse stadswijngaard © Den Haag FM

'Spelen met wijn staat bovenaan'

Dit jaar lijkt er echter beter uit te zien. Als het weer mee blijft zitten, produceert de wijngaard volgens Van der Meer zo'n zes à zevenhonderd liter wijn. 'Maar er verdampt natuurlijk een deel tijdens het rijpen in het vat. Daarnaast moet je wijn ook overhevelen van vat naar vat om de vaste stoffen eruit te halen. Daarbij gaat ook wijn verloren.'
Met zo'n goede oogst blijft er ook wijn over. Die wijn kan dan worden verkocht of gebruikt bij feestelijk gelegenheden. 'We zijn geen commerciële club', zegt Van der Meer. 'Bij ons staat spelen met wijn bovenaan.' Voor wie toch nog een flesje Haagse Heerlijkheid, zoals de wijn heet, weet te bemachtigen heeft Van der Meer een tip: 'Ik zou voor een witte wijn gaan. Dat is heerlijk drinken in de tuin of op het strand.'