Complotdenker Micha Kat mag uitgeleverd worden aan Nederland

Bloemen op de begraafplaats van Bodegraven
Bloemen op de begraafplaats van Bodegraven © Omroep West
BODEGRAVEN - Complotdenker Micha Kat mag worden uitgeleverd aan Nederland, dat heeft de Noord-Ierse rechter vrijdag besloten. Kat wordt in Nederland vervolgd voor de bedreiging van RIVM-directeur Jaap van Dissel en hij verspreidde met twee medestanders verzonnen complotverhalen over satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven.
Het Openbaar Ministerie bevestigt de beslissing van de Noord-Ierse rechter na berichtgeving van het AD. Volgens de krant schoof de rechter argumenten van Kat over een zwakke gezondheid, waardoor zijn uitlevering schadelijk zou zijn, terzijde. Overigens kan Kat nog in beroep tegen het oordeel. Het is nog niet bekend of hij dit gaat doen.
Kat zit sinds vorig jaar zomer vast in Noord-Ierland. Nederland wil hem graag hierheen halen. Naast de strafzaak voor de bedreiging van RIVM-directeur Jaap van Dissel moet hij ook nog een celstraf van zes maanden uitzitten vanwege een eerdere veroordeling voor smaad en laster. Via het onlineplatform Red Pill Journal verspreidde Kat samen met mede-complotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel verhalen over vermeende satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven.